8 leggyakoribb téma

Hogyan épül fel a vastagbél?

2192
HOZZÁSZÓLÁS:

A szájon és a nyelőcsövön át a gyomorba került táplálék a vékonybélben folytatja útját, majd a vastagbélbe kerül, s az ott keletkezett széklet a végbélen keresztül távozik a szervezetünkből. Mvasagbéliközben a táplálék végighalad a tápcsatornán, megemésztődik, lebomlik, a tápanyagok és a víz felszívódik a vérkeringésbe, a felesleges, felhasználhatatlan salakanyagok pedig széklet formájában kiválasztódnak és kiürülnek.

A vastagbél felépítése

A vastagbél a bélcsatorna alsó, körülbelül 120-130 cm hosszú szakasza, amely a vékonybél becsatlakozása alatt mintegy 15 cm-rel, a jobb csípőlapátnál, vakon kezdődik (vakbél).

A vékonybél az úgynevezett Bauchin-billentyűn keresztül csatlakozik a vastagbélhez, ami biztosítja a béltartalom egyirányú haladását, s megakadályozza, hogy a vastagbél tartalma visszafelé áramoljon. Részben ennek köszönhető, hogy a vastagbélben található nagy tömegű baktérium ellenére – normális körülmények között – a vékonybélben baktériumok gyakorlatilag nem találhatók.

A vakbélből nyílik, melynek alján található a vakbélnyúlvány (appendix). Innen indul a három hosszanti izomköteg, amelyek végighaladnak a vastagbél teljes hosszán, és kialakítják annak jellegzetes alakját adó kiboltosulásokat.

A vastagbél először felfelé halad (felszálló vastagbél), majd balra fordul, s a bordaívek alatt, a bal bordaív alatti területig hatol (harántvastagbél), innen pedig lefelé indul (leszálló vastagbél és szigmabél). A szigmabél a végbélben folytatódik, és a végbélnyílással nyílik a külvilágra.

A végbélnyílás működését több reflex és számtalan egyéb, tanult tényező is befolyásolja. Működésének sérülése igen káros hatást gyakorol a mindennapi életminőségre, a közérzetre, valamint a környezet és az egyén közti kapcsolattartásra.

A vastagbél fala több rétegből áll. A belső felszínt nyálkahártya béleli, majd kifelé haladva az érellátást biztosító kötőszövetes zóna, azután a hosszanti és körkörös izomból, valamint számtalan idegelemből felépülő izomréteg, végül a vastagbelet kívülről borító hashártya következik.

A vastagbél ideg- és érellátása bonyolult rendszer, a bélfalban található számtalan ideg a gerincvelőn keresztül kapcsolatban áll az agy különböző területeivel.

2192
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]