8 leggyakoribb téma

Tudja meg, milyen tényezők állhatnak a székrekedés hátterében

1594
HOZZÁSZÓLÁS:

Nemcsak betegségek vezetnek székrekedéshez. Élete folyamán mindenkinél van olyan időszak, amikor székelési nehézségei támadnak.wc-zes-hasmenes-szolrulas-toalett

Változó körülmények

A legismertebb az utazás okozta székrekedés. Ismeretlen körülmények között a megszokott környezetben jól működő székelési reflex átmenetileg csődöt mondhat. Ez okozza a rövid utazások során fellépő szorulást. Általában hazatérvén ez a fajta székrekedés a „saját WC mágikus hatásától” azonnal megoldódik.

Az ágynyugalom mellékhatása

Ugyancsak ismert, hogy rövidebb-hosszabb betegségekben, mikor a megszokott napi mozgás helyett ágynyugalomra kényszerülünk, szorulás is ronthatja közérzetünket.

Székletfogó ételek

Ismert számos táplálék „fogó” hatása. Ilyen a kakaó, keserű csokoládé, reszelt alma, banán, főtt répa, gríz és általában a rostszegény táplálkozás. Ebben is egyéni különbségek vannak. A csökkent folyadékbevitel, fokozott vízhajtás is székrekedést eredményezhet.

További székrekedést okozó tényezők

A nyári fokozott verejtékezés és általában minden kiszáradáshoz vezető állapot okozhat székrekedést. Az eltúlzott fogyókúra, koplalás, böjt is fokozhatja a szoruláshajlamot.

A terhesség gyakran okoz átmeneti szorulást részben hormonális, részben mechanikus úton, de szerepet játszik benne a kismamák megváltozott étrendje és életmódja is. A nők általában hajlamosabbak a székrekedésre.

A lelki megrázkódtatások, szorongások, stressz mind hasmenést, mind pedig székrekedést képes okozni az agykéreg és az enterális idegrendszer szoros kapcsolata miatt.

Az időskor hajlamosít a székrekedésre

Az életkorral emelkedik a székrekedésben szenvedők száma, aminek nem maga az életkor az oka, hanem a korral járó számos körülmény, mely nem kedvez az emésztésnek.

Az idős ember fogazata rossz vagy pótolt, a rágás nehéz, tápláléka eleve rostszegényebb, kevés a nyers elem a táplálkozásban.

Az idősek szomjúságérzete csökken, gyakori probléma a kiszáradás, nem isznak eleget a megfelelő állagú széklet kialakításához. Mindehhez járul az idősek mozgásszegénysége.

A betegségek is szaporodnak időskorban, és sok időskori betegség (pl. Parkinson-kór, agyérbetegség, szívelégtelenség, cukorbaj) megzavarhatja a belek működését. Legfőbb ok azonban a nagymennyiségű gyógyszerszedés, mely gyakran vezet súlyos székrekedéshez.

1594
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]