8 leggyakoribb téma

Tudja meg a legfontosabbakt a hányásról és veszélyeiről

2290
HOZZÁSZÓLÁS:

A hányás a gyomor tartalmának többé-kevésbé kínos kiürülése, melyet émelygés előzött meg vagy kísért. Meg kell különböztetni a hányást a gyomortartalom egy részének az egyszerű felöklendezésétől a szájba, ami csecsemőknél gyakori, de ritkán előfordul felnőttnél is (öklendezés). Hányás a következő sajátos körülmények között fordulhat elő:

nagy szív és légzőszervi veszély esetén – ez abszolút sürgősség;hanyas-hanyni-01

agysérülés után; azonnal hívni kell az orvost, mert a hányás esetleges a súlyosbodás tünete;

szén-monoxid-mérgezés után – ez sürgősségi helyzet;

utazási rosszullét alkalmával orvost néha nehéz hívni, és bármely esetben kevésbé sürgős;

erős szédülés esetén; késedelem nélkül hívni kell az orvost, sürgősséggel, ha hirtelen hallásvesztést tapasztalunk.

Árulkodó jelek

A hányást általában émelygés, hányinger előzi meg, amely lehet egyszeri és ismétlődő, a gyomor és a has kínos izomgörcsei váltják ki, ami végül a gyomor teljes vagy részleges tartalmának a kiürítéséhez vezet; hatására megnyugszik az illető, ebből a célból néha hányatja magát, két ujját a szája mélyébe bevezetve.

A hányást kísérő tüneteket fontos megjegyezni, hogy segíteni tudjuk az orvost diagnózisa felállításában.

Mit kell tenni?

Ne próbáljunk meg saját magunk diagnózist felállítani, hanem vegyük számba a hányás előfordulásának körülményeit és a kísérő tüneteket, hogy jól meg tudjuk ítélni az orvos hívásának sürgősségét. Az eszméletlen személyt oldalára kell fektetni, hogy ne szívja be a hányadékot a hörgőibe, mielőtt azonnal hívnánk a mentőket.

Ha az illető tudatánál van, jegyezzük meg, hogy a legutóbbi étkezésével kapcsolatosan mit hányt ki; le kell fektetni, és mélyeket kell lélegeznie. Ha a hányinger ismétlődik, adjunk neki teát, gyógyteát vagy szénsavas italt inni, kivéve heves hasfájás vagy a gázok teljes leállásának esetében, mert ekkor sürgős sebészi beavatkozásra lehet szükség.

A hányás oka gyakran banális: gyomorrontás, influenzás gyomorbélhurut, karakterisztikus migrén, gyógyszerallergia, vékony- és vastagbélgyulladás, hólyagbántalom. De szó lehet hepatitiszről vagy egy parazitáról (hazatérés trópusi országból). Végül pszichológiai eredetű is lehet.

Hasfájás és láz esetén azonnal hívjuk az orvost, mert egy sürgős kórházba vitelt igénylő esetről lehet szó.

Gyermekek esetében legyünk óvatosak

Csecsemőnél a szopás utáni felböfögés természetes; elég megnyugtatni a babát és az oldalára fektetni. Sírással kísért hányás esetén, ha elutasítja a cumisüveget, hívjuk azonnal az orvost vagy a gyermekorvost, mert fennáll az akut bélbefűződés, gyomorkapu-szűkület, vagy agyhártyagyulladás kockázata.

Valójában, gyakran fülgyulladásról vagy orr-és garathurutról van szó. Gyereknél ismétlődő hányás esetén mindig gyorsan hívjunk orvost. Az egészen kicsiknél fennálló kiszáradási kockázat mellett, melyhez mindig hasmenés kapcsolódik, súlyos bántalomról lehet szó: vakbélgyulladás, de agyhártyagyulladás is lehet, ha láz, fejfájás, fényzavar a kísérő tünetek vagy más fertőzéses betegség.

Mellkasi fájdalom, főként egy ismert koszorúérbetegnél a mentők azonnali hívását igényli, mert súlyos szívrohamról lehet szó.

Heves, sugárban történő, lázzal kísért hányás esetén a mentők azonnali hívására van szintén szükség, mert fennáll az agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, súlyos ételmérgezés vagy agyon belüli magas vérnyomás veszélye.

Diagnózis és orvosi kezelés

Az orvos lecsillapítja a hányást (szükség szerint hányás elleni gyógyszerrel), elemzi a tüneteket, és komplett kivizsgálást végez, hogy döntsön a kórházba utalásról a legkisebb műtéti bántalom, agyhártyagyulladás vagy súlyos fertőzési károsodás esetén. Néha szükség van egy komplett kivizsgálásra, beleértve a gyomor és bélvizsgálatot, hasi ultrahanggal, vérvétellel és székletvizsgálattal.

A hányás okai

Az emésztőszervi gyakori okok: gyomorrontás, túlzott alkoholfogyasztás, ételmérgezés vagy gyógyszermérgezés, gyomorhurut, gyomor-nyombél fekély, bélhurut, vastagbélgyulladás, hepatitisz, epehólyag-gyulladás, vakbélgyulladás, bélelzáródás, hashártyagyulladás.

Lehet jóval általánosabb eredetű: fertőzéses vagy vírusos betegség (nevezetesen influenza), dekompenzált cukorbetegség, mellékvese elégtelenség.

Lehet agyi vagy neuro-pszichikai eredetű is: migrén, agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, agyérsérülés, tumor, agyödéma, szívroham miatti keringési zavar, alacsony vérnyomás, bolygóideg-betegség, a belsőfül károsodása, végül különféle neurózisok vagy mentális anorexia (ez utóbbi esetben a hányást önként idézi elő az illető).

2290
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]