8 leggyakoribb téma

Mit kell tudni a heveny vastagbélgyulladásról?

2124
HOZZÁSZÓLÁS:

A heveny vastagbélgyulladásnak számos különféle oka lehet, amelyeknek néha nehéz a diagnózisát felállítani; konzultációt és speciális vizsgálatokat igényel. A heveny vastagbélgyulladás lehet fertőzéses, parazitás, toxikus, gyulladásos, iszkémiás erektől származó (véráramlás eredetű zavarból adódó) vagy pusztán funkcionális eredetű; ez utóbbi esetben görcsös vastagbélgyulladásról beszélünk.vastagbel

Árulkodó tünetek

Ezek tipikusan a vastagbélcsatornán behatárolható alhasi fájások; de néha az egyik oldalon vagy az alhasban (heveny szigmabélgyulladás) helyezkedik el.

Felfúvódások, gázok, néha vizenyős vagy véres hasmenés járul hozzá, vagy székrekedés, ritkán émelygés vagy hányás.

Mit kell tenni?

Az alhasat érintő minden fájdalmas görcsöt, főként, ha láz vagy hasmenés kíséri, meg kell konzultálni az orvossal, mert számos okra utalhat. Jobb orvosságot nem bevenni, és kerülni az ivást, amíg az orvosra várunk.

Diagnózis és orvosi kezelés

Az orvos alaposan kikérdezi a beteget a zavarairól, és gondosan megvizsgálja a hasat; esetenként kiegészítő vizsgálatokat kér (röntgen, ultrahang, vér és székletvizsgálat); ha szükségesnek bizonyul speciális röntgenes vagy kolonoszkópiás (a vastagbél endoszkópos vizsgálata) vizsgálatot (rugalmas cső bevezetése a végbélen keresztül a vastagbélbe) tanácsol, a sérülések kimutatása céljából és néha bélmintavételt (biopszia/élő szövet vizsgálata) végrehajtásához.

Lázzal kísért bakteriális vagy vírusos (kólibacilus, shigella, stafílococcus, rota-vírus stb.) fertőzésről is szó lehet, tápláléktól származó fertőzést követően, nevezetesen egy trópusi országban (utazási hasmenés) vagy parazitás fertőzés következtében (amőba vagy más okozta betegség).

Az orvos keresi egy heveny bélkiöblösödés-gyulladás (diverticulumok) jelenlétét vagy a bélkiöblösödések fertőzését; a szigmabél parányi sérveiről van szó, melyek főként ötven év felett tapasztalhatók. A bántalmat láz kíséri és fennáll a tályog és a súlyos hashártyagyulladás előfordulásának lehetősége.

Mi okozhatja?

Heveny vastagbélgyulladást okozhat a krónikus vastagbélmegnyúlás, néha egy vastagbéltágulaton, jelentős felfúvódással és a gázok megrekedésével; ez a megnyúlás gyógyszereknek (depresszióellenes gyógyszerek), mixödémának, cukorbetegségnek, mikrobás populációnak, a pajzsmirigy elégtelen működésének tulajdonítható.

Egy iszkémiás vastagbélgyulladás az időskorú egyénnél (az elégtelen véráramlás következtében) az adott rész elhalásával járhat; ilyen esetben sürgős műtétre van szükség.

A vastagbélrákra mindig kell gondolni; tünetei a görcsöknél jelentkező fájdalmak, melyeket kissé véres hasmenés kísér vagy ellenkezőleg, erős székrekedés, felgyülemlett gázokkal.

Ténylegesen a vastaggélgyulladás nagyon gyakran egy jóindulatú, könnyen begyulladó vastagbél tünete: ez a görcsös vastagbélgyulladás, hasmenéses vagy székrekedéses fájdalommal összekötve. A stresszhez, szorongáshoz vagy egy rosszul alkalmazott táplálkozási módhoz kapcsolódik.

2124
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]