8 leggyakoribb téma

Mit kell tudni az ahaláziáról, vagyis a nyelőcső elernyedési képtelenségéről?

1875
HOZZÁSZÓLÁS:

A táplálék, főleg a szilárd, nem teljesen megrágott étel, de később már a folyadék is megakad a nyelőcsőben, képtelen lejutni a gyomorba, vagy a lejutás rendkívül lassan történik, és a nyelőcső felső, kitágult részében a lenyelt étel, később már a folyadék is megreked.reflux-01

Milyen panaszokat okoz?

Ez esetben a baj oka az alsó nyelőcső záróizomzatának elernyedési képtelensége (normális körülmények között ez zárt, de nyeléskor reflexesen elernyed). Az ilyen kórban szenvedő beteg nem képes nyelni, a nyelőcsőbe bejutott táplálék ott pang, feszítő, nyomó, fájdalmas érzést idézve elő.

A betegség fiatal felnőtteknél, legtöbbször 20-40 év közöttieknél jelentkezik, de minden életkorban előfordulhat. Önmagában nem tűnik súlyos betegségnek, de tudnunk kell, hogy a benne szenvedők 5%-ánál nyelőcsőrák alakul ki. Különleges formája, amikor a nyelőcső nem ernyedt zsákként tűnik elő, hanem teljes hosszában erőteljes, lefűző görcsök állandósulnak.

A beteg erős szájszagra is panaszkodik, mert a nyelőcsőben pangó étel rothadásnak indul. Lefekvéskor, alváskor a hátracsorgó, fertőzött folyadék a légutakba jutva a beteget köhögésre ingerli, felébreszti, sőt, félrenyeléssel lekerülhet a légutakba, ahol gennyes folyamatot indíthat el.

A betegség röntgenképe igen jellegzetes: a nyelőcső felső része kar, sőt combvastagságúra tágul, ez a tágulat sima széllel, tölcsérszerűen szűkül az alsó részen (szemben a daganat szabálytalanul szűk képével).

Mi okozza?

A betegség oka a nyelőcsőben lévő idegfonat sérülése, illetve hiánya, így az idegingerlésből eredő, elernyedést kiváltó nitrogén-oxid nem képződik. Érdekes diagnosztikus tesztként szolgál a kolecisztokinin vénás adása. Normális körülmények között az alsó záróizom elernyedését idézi elő, míg ahaláziában, ahol az elernyedést kiváltó idegek hiányoznak, további záróizomgörcs lesz a következménye.

Hogyan kezelhető?

A betegség kezelése lehet gyógyszeres és mechanikus tágítás is. Gyógyszerként a hiányzó nitrogén-oxidot, illetve nitroglycerint lehet adni, amelyet nem lenyelni kell, hanem a szájban, a nyelv alatt elszopogatni. Ezt étkezés előtt bevéve, az étel az esetek jelentős részében lemegy a gyomorba. Nifedipint is be lehet venni, ugyancsak nyelv alatt elszopogatva (nyelési zavar esetén nem szívódik fel a belekből) étkezés előtt.

Tartós eredményt lehet elérni a nyelőcső alsó részének ballonnal történő tágításával. Ez a tágítás tapasztalt orvos esetén tulajdonképpen az izomrostok egy részét szétszakítja, tehát a záróizmot gyengíti, így a végén tartósan sikerül a nyelőcső alsó szakaszán az étel áthaladását biztosítani. Amennyiben valamiért mindez nem sikerül, az izomzat műtéti átvágása hozhat eredményt.

1875
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]