8 leggyakoribb téma

Mit kell tudni a megfelelő emésztés szájbeli feltételeiről?

1783
HOZZÁSZÓLÁS:

A nyelőcső, a gyomor, a belek és általában az egész szervezet helyes működéséhez az elfogyasztott táplálékok megfelelő előkészítése szükséges. Ez a folyamat a szájüregben veszi kezdetét, hiszen ez a gyomor- és bélrendszer kezdő szakasza.szaj-szajban-szajapolas

Itt történik az étel felaprítása, megrágása, nyállal keverése, ami a táplálékot csúszósabbá, a nyelésre alkalmasabbá teszi. Megrágatlan, nagy és kemény falatok, valamint nyál nélküli száraz ételdarabok nem alkalmasak a nyelőcsövön át a gyomorba kerüléshez.

Milyen feltételek szükségesek az egészséges anyagcseréhez?

Az elmondottakhoz alapvetően szükséges, hogy a szájüreg fő képletei: a fogazat, a nyelv, az ízérző apparátus, a nyálmirigyek (ezek a szájüregbe a kivezető csöveiken át nyálat választanak el), valamint a szájat bélelő nyálkahártya egészségesek legyenek, normálisan működjenek, el tudják látni feladataikat. A nyál enzimeket is tartalmaz, amelyek a táplálék előemésztését végzik.

Az elfogyasztásra kerülő étellel szemben támasztott követelmények:

  • ne legyen sem túlságosan hideg, sem túlzottan forró,
  • ne legyen oly mértékben fűszeres, ami már a szájat és a lentebbi nyálkahártyát erősen irritálja,
  • ne tartalmazzon nyelést akadályozó vagy nyálkahártyát sértő kemény, maró hatású, mérgező idegen anyagokat. Ha mégis tartalmazna ilyen anyagokat, mint például egyes gyógyszerek, akkor bőséges folyadékkal kell bevenni (hígítani), illetve leöblíteni, hogy tömény alakban ne érintkezzen a nyálkahártyával.

Amikor étel kerül a szájba, megérezzük az ízét, és ez az inger indítja meg a nyál és a gyomornedv reflexes termelését. A nyelv nyálkahártyájának felszínén lévő ízérző apparátus idegi, hormonális vagy anyagcsere-betegségek, illetve bizonyos gyógyszerek hatására sérülhet, és így nem az étel ismert és várt ízét észleli a nyálkahártya, hanem bizarr ízeket.

Ilyen furcsa íz lehet a fémes, savas, vagy műanyag íz érzékelése. Mindez undort kelt és étvágyat ront, de zavarja az említett reflexes nyál- és gyomornedv-elválasztást is. Ha ez hosszabb ideig fennáll, az emésztést megzavarja, vagyis diszpepsziát okoz.

Ha erről nincs szó, a nyál mennyiségének normális mértéke is fontos. Túlságosan kevés nyál akadályozza a nyelést és az. említett előemésztést. De a nyál a szájnyálkahártyái a védő hatást is gyakorol, amelynek csökkenése következtében gombás száj- és nyelvgyulladás keletkezhet, amely leterjedhet a nyelőcsőbe, a garatra. Ilyenkor a megfelelő kezelés végett szakemberhez kell fordulni. Kevés nyál esetén édes ételek elősegítik a szájban az élesztőgombák elszaporodását, ilyenkor tehát gomba elleni kezelésre lehet szükség.

Ritkább a nyál mennyiségének megnövekedése. Ilyesmivel inkább hányinger esetén találkozunk. Hormonális változások, zavarok is előidézhetik: pubertás, klimax. Előfordulhat gyógyszerek hatására. Csökkenti az étvágyat, kicsordulhat a száj szélén, gyakori nyelési kényszert okozva és a szájzug kipállását idézheti elő. Ha nem szűnik, érdemes szakembert felkeresni.

Normális esetben, ha az ízérzés és a nyálképzés is rendben van, az étel felaprításával, megrágásával is lehetnek zavarok. Ehhez ép fogazat, vagy megfelelően rendezett, pótolt rágóapparátus szükséges! Hiányos, rossz, lyukas, fájó fogakkal, gócként szolgáló érzékeny, gennyes gyökerű fogakkal, bennhagyott foggyökerekkel, vagy nem megfelelő protézissel nem lehet az ételt megfelelően felaprítani.

A nem megfelelően előkészített, darabos étel lenyelése felsértheti a nyelőcsövet, izgatja a gyomrot, nehezen jut át a gyomorkimenet szűk szakaszán. Ezért akut vagy krónikus emésztési zavarhoz vezethet. Mindezek alapján a fogazat rendben tartása, étkezések utáni fogmosás, a fogkő eltávolítása, a szájhigiéné fenntartása mind gyermek-, mind felnőttkorban alapvető egészségügyi követelmény. Ha erre nem neveljük a gyereket, foghiányos, gyomorbeteg felnőtt válik belőle.

A jó szájműködéshez ép szájnyálkahártya is szükséges. Ha a szájban vérző íny, gyulladt területek, visszatérő sebek (afta, herpesz) láthatók, akkor nem valósulhat meg a száj teljes, normális működése, nehezül a rágás, az ízérzés, a nyelés. Mindez nem csak fájdalmas, és a beteget esetleg arra kényszeríti, hogy gyógyulásáig csak folyékony és pépes ételeket fogyasszon, de minden, a szájban történő kóros folyamat kihat a gyomor emésztőműködésére is.

Meg kell említeni a dohányzás és az alkoholfogyasztás hatását is. Mindkettő valósággal kicserzi a nyálkahártyát, és hosszú távon rosszindulatú szájbetegségek (daganatok), vagy rákelőtti állapotok kialakulásához vezetnek. Az utóbbi években a szájüregben kialakult rákok száma jelentős mértékben szaporodott, és erre az említett két szenvedély (alkoholizmus és dohányzás) gyakoribb előfordulása ad magyarázatot.

A fogazat megfelelő rendben tartása, a fogazat fennmaradása és a rágóképesség megtartása igen fontos tényező, amely a száj működését alapvetően meghatározza. Idős korban a fogazat pótlása, a gócként szolgáló beteg fogak eltávolítása, és a megfelelő fogsor sokat segít az időskorúak emésztési gondjainak rendezésében.

1783
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]