8 leggyakoribb téma

Mit kell tudni a gyógyszerek okozta fekélybetegségről?

1908
HOZZÁSZÓLÁS:

Általában kimondhatjuk, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel a gyógyszerszedők csoportjába tartozik, sőt, a kor előrehaladtával a krónikus betegségek előfordulási száma is nő egy-egy beteget tekintve, és ezzel együtt növekszik a szedett gyógyszerek száma és különfélesége is.

Gyógyszermellékhatásra gyanakodni már akkor is indokolttá válhat, ha az illető beteg magasabb korú, hiszen akkor az egyidejűleg meglévő krónikus betegségek és a szedett gyógyszerfélék száma mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy időseknél a gyógyszermellékhatások is gyakrabban mutatkoznak.

Ennek az előzőekben említett okok mellett az idős szervezet kisebb tűrőképessége, annak a betegségek következtében legyengült volta és az idősek nagyobb gyógyszerérzékenysége is oka lehet.

Milyen problémákat okozhatnak a gyógyszerek?

Ezek a megfontolások a gyomrot irritáló szerekre is érvényesek. Ha idős betegek szedik reumás panaszaik csillapítására a NSAID-szereket, akkor a szereket nem szedőkkel szemben fekélybetegség vagy gyomorvérzés miatt 4-szer gyakrabban kerülnek kórházi felvételre. Hasonló adatokkal – vagyis négyszeres gyakorisággal – találkozunk a NSAID-okat szedő idős betegek gyomorvérzés vagy átfúródás miatti halálozásában.

Mindezek mellett arra is figyelni kell, hogy idős betegek a súlyos állapotokat mérsékeltebb fájdalomérzésük következtében kezdetben alig veszik észre, csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már nagyobb a baj. Ugyanakkor a NSAID-okat szedők gyomrában keletkező hámhiányok, vérző sérülések, fekélyek – talán a gyógyszer fájdalomcsillapító volta miatt is – az esetek jelentős részében (mintegy harmadában) panaszmentesek maradnak.

A kérdést tovább bonyolítja az a tény, hogy a fekély gyógyszeres kezelésre történt teljes gyógyulását követően az annak kiújulására vonatkozó vizsgálatok (gyomortükrözést végezve rendszeresen, háromhavonként a cimetidin kezelésre (pl. Histodil gyógyszerkészítmény) gyógyult betegeken, akár volt panaszuk, akár nem) kiderítették, hogy a fekély ismételt megjelenése ellenére e betegek mintegy harmadának-felének nem voltak a vizsgálat idején fekélyre jellemző panaszaik.

Az is ismeretes, hogy akinél a NSAID szedése gyomorelváltozást idéz elő, ez a szedés ideje alatti első hetekben mutatkozik a legnagyobb gyakorisággal. Később már a NSAID szedése ritkábban okozza az ismert gyomorelváltozásokat. A szer szedésének elején a szervezet még nincsen felkészülve erre az ártalmas hatásra, később már sikerül bizonyos belső védekezést kialakítania.

1908
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]