8 leggyakoribb téma

Mit kell tenni a lenyelt és a nyelőcsőben rekedt idegen testtel?

3107
HOZZÁSZÓLÁS:

Amennyiben nem kellőképpen megrágott nagyobb és keményebb falat akadt el a nyelőcsőben, és ez nem éles csont, halszálka, hanem nagyobb sérülést nem okozó étel, akkor ki kell zárni a beteggel kapcsolatos régebbi történések közül olyan betegségeket, amelyek következtében nyelőcsőszűkületre, vagy hegesedésre lehetne gondolni. Idős beteg esetében ez lehet a nyelőcső daganat első tünete is.felrenyeles

Ha a beékelt falat teljesen elzárja a nyelőcsövet, semmi sem képes az elzárás miatt áthaladni. így a beteg nemcsak a folyadékot, de saját nyálát sem tudja lenyelni. Ha megkísérli, az azonnal visszakerül a szájába, és esetleg félrenyeléshez vezet.

Ilyen esetben ma már nem végeznek röntgenvizsgálatot, ahol a betegnek kontrasztanyagot kellene lenyelnie, amit lenyelni tulajdonképpen nem tud. Ma már a kötelező vizsgálat a nyelőcsőtükrözés.

Ha magától a lenyelt falat nem kerül le a gyomorba 12 órán belül, akkor be kell avatkozni. Ugyanis hosszas nyomásnak a nyelőcsövet nem lehet kitenni, mert a szövetei elhalnak, és a nyelőcső átfúródik.

Hogyan lehet segíteni a betegen?

A beavatkozás módjai: gyógyszeres vagy endoszkópos kezelés. A gyógyszerek közül a legkíméletesebb a Glucagon intravénás injekciója, sikertelen kísérlet esetén 20 perc múlva kétszeres adaggal megismételhető. Ez a nyelőcső izomzatának elernyesztésével igyekszik a benne rekedt táplálék lejutását elősegíteni. Ez talán a legeredményesebb gyógyszeres beavatkozás.

A beteg nyugtatására (ami ugyancsak elősegíti a nyelőcsőből a táplálék kiürülését) nyugtató hatású szer (pl. Seduxen) injekciója is segíthet. Végül a gyógyszerek közül Nitromint nyelv alatt elszopogatható tabletta, vagy Nitrolingual-infűzió, esetleg – ha be lehet szerezni – Nifedipin-injekció segíthet.

Legegyszerűbben az amúgy is elvégzendő nyelőcsőtükrözéssel (a készülékbe megfelelő fogót helyezve) a bennrekedt ételt ki kell húzni. Ezt természetesen csak szakorvos tudja elvégezni, megfelelően felszerelt szakrendelőben.

Miután a bennrekedt falattól a nyelőcsövet megszabadították, további vizsgálat szükséges annak eldöntésére, nem nyelőcsőszűkület vagy egyéb nyelőcsőbetegség áll-e fenn.

„Valódi idegen test” (nem étel) nyelőcsőben rekedése

Gyerekek sok mindent lenyelhetnek, amely a nyelőcsőben megakadva gondot okoz. De akkor is baj lehet ezekkel az idegen testekkel, ha lejutnak a gyomorba. A gyerekeken kívül – akik sok mindent szájba vesznek és akaratlanul is lenyelhetik – felnőttek is nyelnek le olykor szándékosan a szervezetbe nem való dolgokat. Így pl. ismeretesek rabok, akik a börtönből kórházba szeretnének jutni, és ezért nyelnek le általuk hozzáférhető kanalat, szögeket stb. Elmebetegek is gyakran tesznek hasonlót különböző tárgyakkal.

Ha a gyerek által lenyelt tárgy fémpénz, akkor ez lekerülhet a légcsőbe vagy a nyelőcsőbe. Légcsőbe jutás esetén a kis beteg súlyos fulladásos rohammal küszködik. A nyelőcsőben megrekedt érme oldalt fordulva kerek árnyékként tűnik fel a röntgenfelvételen.

Ha pénz lenyelése történt, és az már a gyomorba jutott, nem érdemes semmit sem tenni, hagyni kell, hogy az természetes úton távozzon a szervezetből. A nyelőcsőből viszont endoszkóppal el kell távolítani, ha 24 órán át is ott rekedt, mert félő az átfúródás.

Külön kell foglalkoznunk a lenyelt száraz elemekkel. Ha ezek a nyelőcsőben rekedtek, 4 órán belül endoszkóppal el kell távolítani, mert itt az átfúródásnak nagy az esélye. Ha a gyomorba került, akkor 1-2 napon át lehet várni a széklettel történő távozását, ha ez nem történik meg, a gyomorból endoszkóppal kell eltávolítani.

Éles tárgyak lenyelése esetén (kés, penge, fémtű), ha az 5 cm-nél hosszabb, vagy szélessége eléri a 2 cm-t, akkor – ha elakad a nyelőcsőben, meg kell kísérelni azonnal az endoszkópos eltávolítását. Ha ennél kisebb, akkor már a nyelőcsőben nem akadhatott el, állandó röntgenfelvétellel kell útját a belekben nyomon követni. Gyakran műtéti eltávolítás az egyetlen lehetőség.

3107
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]