8 leggyakoribb téma

Milyen típusai vannak a nyelőcsőráknak, és hogyan kezelhető?

1594
HOZZÁSZÓLÁS:

A laphámrák általában a nyelőcső irritációs hatásnak inkább kitett szűkületeinél fordul elő. A mirigyes rák (adenokarciiióma) kialakulásához mirigyes alapnyálkahártya szükséges, amely a Barrett-nyelőcső elváltozás esetén adott.nyelocso1

A mirigyes nyelőcsőrák

Ez a nyelőcső gyomorhoz közeli szakasza, amely az ismételt savas visszaáramlás ingerének hatására laphámszövetből gyomor-bél hengerhámszövetté való átalakulást mutat. Ez a típusú nyelőcsőrák gyakoribbá vált, és e gyakoriság a reflux következménye.

Egy Svédországból származó új, és alapos tanulmány szerint a mirigyes rákesetek mintegy 10%-ában a kiváltó ok hasonló, de az orvosi kezelés felelőssége is felvethető. Ugyanis az alsó nyelőcső-záróizmot ellazító gyógyszereket tartósan szedő betegeknél az ilyen gyógyszert nem szedőkkel szemben a mirigyes rák előfordulása mintegy 4-szer gyakoribb!

Leginkább az alább felsorolt gyógyszereket lehet összefüggésbe hozni a fent leírt rákbetegség létrejöttével: amino-fillin ( = asztma elleni szer); béta-receptor-agonisták (vagyis adrenalin hatással rendelkező szerek = szintén asztma elleni szerek); nitroglicerin (angina = szorító jellegű mellkasi fájdalom) elleni szer. Az is tisztázott viszont, hogy csak éveken keresztül történő, tartós szedés váltja ki ezt a kockázatot és csak akkor, ha valóban előfordultak refluxos tünetek is a szedésük alatt.

Ez utóbbi ismeret birtokában úgy tűnik, hogy a nagyobb kockázatnak kitett, ezeket a gyógyszereket szedő betegek is megfelelő szabályok betartásával, a refluxnál már említett rendszabályok, életmód változtatás, étrendi korrekció és gyógyszerek gondos beállításával elháríthatják a káros következményeket.

Hogyan kezelhető?

A nyelőcső aránylag szűk csatorna, amelyben bármilyen daganat megjelenése a lumen szűkítése folytán nyelési nehézséget, később nyelési képtelenséget idéz elő. Ezért a betegek rövid idő alatt lefogynak.

Ha a daganat jóindulatú, akkor műtéti eltávolítása azonnal teljes gyógyulást eredményez. Ha laphámrák alakult ki, akkor műtétileg el kell távolítani, és utána sugárkezelést kell adni.

A mirigyes rák esetében a műtéten kívül a lumen (= belső átmérő) fenntartására van még egyéb lehetőség is, mint például merev csővel áthidalni a szűkületet, vagy helyi sugárkezeléssel, lézerkezeléssel csökkenteni a daganat térfogatát.

Végül – érzékeny daganat esetén – meg lehet próbálni a gyógyszeres daganat elleni kezelést is. Mindez megfelelő szakintézetben történhet. A beteg tápláltsági állapotát nagy energia- és kalóriatarlalmú, pépes ételekkel lehet fenntartani.

1594
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]