8 leggyakoribb téma

Milyen édesítőszereket fogyaszthatnak az epebetegek?

1911
HOZZÁSZÓLÁS:

A cukor és a méz, amely jelentős energiát tartalmaz nagymértékben felelős az elhízstevia-kave-edesitoásért. A magas cukorfogyasztás növeli az epében a koleszterinkoncentrációt. Éppen ezért az epebetegeknek a cukor fogyasztását kerülniük kell, mézet is csak mértékkel egyenek, hiszen a két termék energia- és szénhidráttartalma azonos.

Fontos tudni, hogy amíg a méz egyéb értékes anyagokat (vitaminok, szerves savak stb.) is tartalmaz, addig a cukor „üres kalória”. Amennyiben az epebeteg az édes íz hiányát nehezen viseli, energiamentes mesterséges édesítőszerekkel helyettesítheti azt.

Milyen mesterséges édesítők közül választhatnak az epebetegek?

A legrégebbről ismert mesterséges édesítőszerűnk a szaharin, amely 400-szor édesebb a cukornál, tehát igen kevés elegendő belóle. Hátránya, hogy hő hatására kellemetlen, fémes-kesernyés ízűvé válik.

A ciklamát 40-szer édesebb a cukornál. Kellemes íze melegítés hatására sem változik, sütni-fózni egyaránt jól lehet vele.

Az aceszulfám-K 200-szor édesebb a cukornál. Jól oldódik, hő hatására kellemes ízét megőrzi.

Az aszpartám 200-szor édesebb a cukornál, íze teljesen hasonló hozzá. Jól oldódik, de hőre érzékeny, ezért sütésre, főzésre nem alkalmas.

Legkorszerűbb mesterséges édesítőszerünk két aminosav – az aszparaginsav és a fenil-alanin – kombinációja. Ezek, mint a fehérje alkotórészei, a fehérjetartalmú élelmiszerekben, húsokban, gabonafélékben, tej, tejtermékekben stb. természetes állapotban is előfordulnak. Ezért a többi mesterséges édesítőszerrel ellentétben szervezetünk képes a feldolgozásukra.

Az aszpartám elsősorban különböző energiában szegény élelmiszeripari termékben – joghurtokban, üdítőitalokban, rágógumikban stb. – szerepel. Kiválóan alkalmas hideg és meleg ételek és italok ízesítésére, a sütés és főzés azonban édesítő hatását csökkenti.

Általában mesterséges édesítőszerek a kereskedelmi forgalomban legtöbbször nem tisztán, hanem különböző’ arányban keverve, fantázianéven találhatók. Összetételüket minden esetben a csomagoláson feltüntetik, ezért érdemes figyelmesen tanulmányozni.

1911
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]