8 leggyakoribb téma

Milyen diszpepsziás panaszokat okozhatnak a gyógyszerek?

2252
HOZZÁSZÓLÁS:

Bármely betegséghez társulhatnak diszpepsziás panaszok, ha valamilyen gyógyszert szedünk a betegség kezelése céljából. Ugyanis a legtöbb gyógyszermellékhatás éppen a gyomor- és béltraktus felső területén mutatkozik. Hiszen ez a terület kerül a szájon át bevett gyógyszerrel, annak legtöményebb formájával először kapcsolatba.gyogyszer-antibiotikum-fogyasztas

A káliumpótlás céljára adott tablettára azt mondtuk, hogy az természetes ásványi só, nem gyógyszer, ettől semmiféle mellékhatás fellépte nem várható, hacsak nem vesebeteg az illető, vagy nem szed túlzott mennyiséget. Ugyanis a kálium-tabletta szétesésekor a tömény kálium a hozzá legközelebb lévő nyálkahártyára izgatóan hat, a nyálkahártya saját izomrétegét összehúzódásra készteti, ez pedig szinte befogja a tömény kálium-oldatot, és az tartósan érintkezve az alatta lévő szövettel, elpusztítja azt. Ennek megelőzésére ma már lassú kibocsátású hatóanyagot tartalmazó kálium-tabletták vannak forgalomban.

Milyen emésztőszervi mellékhatásokat okozhatnak a gyógyszerek?

Minden egyéb gyógyszer többé-kevésbé izgathatja azt a szövetet, amellyel tömény alakban kerül érintkezésbe. így a gyógyszerek jelentős részénél a mellékhatás leírása azzal kezdődik, hogy gyomorpanaszokat, émelygést, hányást, gyomorégést válthatnak ki, valamint kisebb részük esetén említésre kerül még a hasmenés, esetleg a székrekedés is. Ezután következik a gyógyszerek felszívódása a szervezetbe, ahol a májon haladnak át elsőként. Ezért érthető, ha a májártalom áll a mellékhatások második helyén.

Tulajdonképpen a száj, majd a nyelőcső kerül először érintkezésbe a gyógyszerekkel. Ott kifejthetik helyi izgató hatásukat, és nyelőcsőfekélyt, vagy tartós hatás esetén hegesedést idézhetnek elő. Kimutatták, hogy a lenyelt tabletták 50-60%-a 5 percnél tovább marad a nyelőcsőben, de a fekvő helyzetben lenyelt zselatin kapszulák még 10 perc múlva is a nyelőcsőben találhatók.

Ezért valamennyi tabletta bevételekor alapszabály, hogy bőséges folyadék kíséretében kell lehetőleg álló, esetleg ülő helyzetben lenyelni, illetve a lenyelés után folyadékkal kell a nyelőcsövet leöblíteni. Ha étel a gyógyszer felszívódását nem zavarja, érdemes a szer lenyelése után néhány falattal elősegíteni a tabletta biztos lejutását a gyomorba.

A NSAID-ként értelmezett gyógyszercsoport (nem szteroid antiinflammációs = gyulladásgátló gyógyszer) tagjai különösen veszélyesek – a továbbiakban leírtak szerint ez érthető -, hiszen kiválthatják a nyelőcső gyulladásos reakcióját, noha ezek a gyógyszerek tulajdonképpen gyulladáscsökkentők.

A gyomorba bekerült gyógyszerek közül a NSAID-ként rövidített gyógyszerek jelentenek igazi veszélyt. Ezek kivétel nélkül gyenge savként viselkednek, és hatásuk egyik igen lényeges mozzanata az, hogy gátolják a ciklooxigenáz enzim működését. Általában olyan betegek szedik, akiknek ízületi panaszaik vannak.

Mivel a gyulladást, a fájdalmat és a lázat képesek csökkenteni, ezért érthető, hogy az orvos felírja ezeket a szereket. Csakhogy az ízületi gyulladás, vagy más ízületi (de-generatív, vagy kopással járó) betegség kialakulására és fennmaradására nem hatnak. Tüneti kezelésként adhatók, de abbahagyásuk esetén az ízületi panaszok visszatérhetnek. Ezért viszont tartós alkalmazáskor a mellékhatásként fellépő gyomor-, esetleg nyelőcsőpanaszok állandó fenyegetést jelentenek a beteg számára (fájdalom, fekély kialakulása, esetleg vérzésveszély, stb).

2252
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]