8 leggyakoribb téma

Miként segítik emésztésünket a nem oldható rostok?

1859
HOZZÁSZÓLÁS:

A vízben nem oldódó rostok, a valódi étkezési rostok elsősorban a colonban fejtik ki hatásukat.

A nem oldható rostok durva konzisztenciája igen fontos tulajdonság, finomra őrléssel elveszítik duzzadóképességük jó részét. Márpedig a duzzadás teszi igazi ballasztanyaggá, ezáltal növelve a széklet mennyiségét.rostok

Milyen hatásokat fejtenek ki a nem oldható rostok?

A természetes anyagú rostok, vagyis a korpák és más héjak (narancshéj stb.) alapanyagából előállított rostok nem teljesen tisztított formában, illetve tisztítottan, de nem teljesen porrá őrölve igen értékes tulajdonságként gyorsítják a passzázst a bélben, vízmegkötésükkel mintegy 10-szeresre duzzadva, a széklet volumenét is nagy mértékben növelik, és ugyanakkor fokozzák képlékenységét, alakíthatóságát.

Mindez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a székelés aránylag könnyű lehessen, és ne kívánjon túlzott erőfeszítést a betegtől. A nem oldható rostok voluninozussága valószínűen elősegíti az étkezés után kialakuló teltségérzet megjelenését, és így az étvágy már kevesebb kalóriafelvétel esetén csökken. Ezzel a tulajdonsággal a rostbő étrend hozzájárulhat a fogyókúrák sikeréhez.

A gyorsabb colon-tranzitidő, a savanyú bomlási termékek, a szteránvázat átalakító Clostridium-törzsek visszaszorítása, a mechanikus dörzsölő hatás, amellyel a nyálkahártya felső sejtrétegét tisztítja és megújítja, az adszorbens tulajdonság, mindez hozzájárul ahhoz, hogy az oldhatatlan rostokat bőven tartalmazó étrendet a colorectalis daganat megelőzésében döntőnek tartják.

Hasonlóan jelentős szerepe van a rostdús étrendnek a diverticulosis megelőzésében, hiszen annak létrejöttében bizonyosan az erőltetéses széklet játszik alapvető szerepet. A hasprés erélyes és hosszas működtetése alkalmával a hasűri nyomás gyakran meghaladja a 200 Hgmm magasságot is, így érthetően a bélfal leggyengébb rétegei engednek és a hatalmas nyomás létrehozza a nyálkahártya kitüremkedését, áttörését az izomréteg gyenge pontjain, vagyis kialakítja a diverticulumokat.

Hasonló a mechanizmusa a vénás plexusok, konglomerátumok, aranyeres csomókká növekedésének, amit ugyancsak a hasprés fokozott működtetése vált ki. Így tehát a nehéz széklet következményeit meg lehet előzni a székletlágyítóként is felfogható rostdús étrenddel. A nehéz széklet okozta felfekvéses rectum solitaer fekélynek és az analis ftssuráknak kialakulása sem valószínű, ha rostdús étrend révén a széklet normális konzisztenciájává válik.

Mivel a rostok minden fajtája elvileg hasonlóképpen hat, de részleteiben a hatás már különbözik, ezért érdemes sokféle étkezési rostot tartalmazó étrendet fogyasztanunk. Így az oldható rostok gyors colonbell fermentációja hevesen emeli az ozmotikus hatást, leviszi a széklet pH-ját és nagy mennyiségben szolgál a volatilis zsírsavak kialakulásához.

A nem oldható rostok is kifejtenek hasonló hatást, de ezt sokkal lassabban és ezért nem robbanásszerűen, ugyanakkor viszont duzzadásukkal a széklet volumenének növeléséhez jelentős mértékben hozzájárulnak, annak nagyobb víztartalmát biztosítva, képlékenységét is elősegítik.

Míg a nem oldódó rostok a széklet volumenét a ballasztanyag növelésével fokozzák, addig az oldható rostok a baktérium mennyiségét növelve állítják elő a nagyobb tömegű székletet. Tehát nem azonos módon, de a végső hatásukban azonos eredményt adnak.

1859
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]