8 leggyakoribb téma

Mik a nyelőcső fő feladatai?

1754
HOZZÁSZÓLÁS:

A nyelőcső betegségeit ritkának tartották, mai ismereteink szerint azonban gyakran találnyelocsokozunk velük, és sok gondot okoznak nemcsak a betegeknek, de a diagnosztikai nehézségek következtében az orvosoknak is.

Mi a nyelőcső funkciója?

A nyelőcső (özofágusz) a száj és a gyomor között teremt összeköttetést. Két fő funkciója: a lenyelt étel gyomorba juttatása és a gyomorból történő visszaáramlás (reflux, regurgitáció) megakadályozása.

Az első funkciójában segíti a nyelőcső-izomzat, amely a gyomor felé irányuló féregszerű (perisztaltikus) összehúzódásaival aktív módon továbbítja a táplálékot (primer perisztaltika).

A visszafelé történő gyomortartalom áramlást (lehet savas vagy epés reflux) pedig a nyelőcső két záróizma (szfinkter) akadályozza, melyek nyelés közötti időben zárnak (ha mégis bekövetkezik a reflux, akkor az ún. szekunder perisztaltika segít a feláramló gyomortartalom gyomorba történő visszajuttatásában).

A felső záróizom a kezdetén található, míg az alsó záróizom (ezt a szakirodalom LES-nek nevezi = lower esophageal sphincter) nyitását és zárását az akaratunktól független vegetatív idegrendszer szabályozza.

A rekeszizom szárai is körbeveszik a nyelőcső legalsó szakaszát, és ez az izomcsoport segít a nyelőcső zárt állapotát megtartani. Ha a gyomor tele van táplálékkal vagy túlzott mennyiségben összegyűlt gyomorsavval, esetleg felböfögés vesz erőt a betegen, az alsó záróizom elernyedhet. Ernyesztő hatással van az alsó záróizom tónusára a zsíros étel, tea, kávé, csokoládé, kakaó, kóla fogyasztása és a dohányzás. De különféle gyógyszerek is képesek a záróizom lazulását kiváltani, ezek közül a koszorúér panaszokban szenvedők nitrit-nitrát tartalmú szerei a legfontosabbak.

A nyelési nehézség tünete

A nyelőcső betegségeinek tünete lehet a nyelés nehezítettsége (diszfágia). Szinte minden nyelőcső betegség ezzel a panasszal jár.

Az ebben szenvedő beteg a nyelés nehézségét érzi, mintha megrekedt volna a falat (és gyakran ténylegesen ez történik) nyelőcsövében.

Ha ez a megakadás időben sokáig elhúzódik, fájdalom mutatkozik (a nyelőcső görcsös mozgással, perisztaltikával próbál segíteni) és e fájdalom a szegycsont mögött érződik, ami felkeltheti azt az ebben az esetben téves gondolatot, hogy a fájdalom kiindulása a szív lehel.

1754
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]