8 leggyakoribb téma

Mik lehetnek a diszpepszia későbbi szövődményei?

1938
HOZZÁSZÓLÁS:

Sajnos a refllux-típusú diszpepszia hosszas fennállás után az érintett alsó nyelőcsőszakaszon jellegzetes elváltozásokat, átépülést eredményez.diszpepszia1

A nyelőcső károsodása

A nyelőcsőben a hám többrétegű laphám, míg a gyomorban a bélést egyrétegű hengerhám képezi. A szokásos nyelőcsőbélés felszíni sejtjei nem termelnek szódabikarbonátot vagy nyákot, e sejtek már csak ezért sem képesek a sav ellen védekezni.

Ezzel szemben a gyomrot bélelő hámsejtek természetes védelmi készsége a sav ellen a termelt nyák és szódabikarbónát révén adott. A szervezet – ha hosszan áll fenn a sav visszafelé áramlása – valamilyen módon képes arra, hogy a nyelőcső bélését alkotó sejtek helyett a gyomor bélését alkotó sejtekkel telepítse be a savval gyakran érintkező szakaszt.

Ezt a jelenséget Barrett-nyelőcsőnek nevezzük (a jelenséget először leíró kutatóról kapta nevét). Ez a terület is gyulladást mutat, de egészen más jellegű sejtek jelenlétében. A reflux-típusú diszfágiás (nyelési nehézséggel küszködő) betegek jelentős részében (13%) látható ez a jelenség, de ami még fontosabb és jelentősebb, a nyelőcső alsó szakaszának rákja ilyen állapotban feltűnően gyakori (30-40-szeres az elváltozás nélküli esetekben észlelteknek). Jelenleg nem egészen értelmezhető az, hogy a vastagbélrák ilyen betegeknél 5-ször gyakrabban jelentkezik.

A fekélybetegség kialakulása

A fekélybetegséget ..utánzó” diszpepszia átmehet előbb vagy utóbb valódi fekélybetegségbe. Még Hetényi Géza professzor – aki a fekélybetegséget a vegetatív betegségek közé tartozónak vélte – a fekélybetegséget stádiumokba sorolta be, amelyek közül az első a vegetatív stádium, amikor is az illetőben izgalmak hatására vegetatív jelenségek alakulnak ki, kipirul, elsápad, hányingere lesz, hasmenése támad, vérnyomása ingadozik, elájul.

Ezt követte az organotrop-funkcionális stádium, amelyben az izgalmak, a stressz vegetatív tünetekhez vezettek, de a szervezet már megtalálta levezetődésének szervi útját (pl. a gyomrot, vagy a szívet, esetleg a beleket). Ilyenkor tehát már funkcionális diszpepsziás panaszok mutatkoztak – a jelenlegi nómenklatúra szerint.

Tehát a stresszben szenvedő beteg hasi fájdalommal, refluxszal vagy gyomorégéssel reagál. Majd kialakul a fekélybetegség (gyomor- vagy nyombélfekély), amely időnként spontán is rendeződhet, és később ismét kiújulhat, de felléphetnek vérzéses, hegesedéses szövődmények is, és ekkor már a szervi elváltozások szakasza kezdődik.

Amikor tehát a diszpepsziás panaszok késői szövődményeit tekintjük át, akkor a már kialakult fekélybetegségre, mint szövődményes következményre gondolunk, illetve a szervi elváltozások kialakulását vesszük szemügyre. Ezeket a komplikációkat általában – mint minden fekélyt – jellemzi a vérzés (ez lehet csupán kémiai módszerrel kimutatható, kis mértékű), a természetes szűkületek heges szövettel történő további beszűkülése, elzáródása és a fekély kimélyülésének végső következményeként az üreges szerv (gyomor, nyombél) átlyukadása, átfúródása.

Minden fekély mélyebb sebet jelent, hámfosztottságot, a kisebb erek folytonosságának megszakadását, sőt, a nagyobb erek kinyílását. A vérzés tehát kisebb mértékben (csak különleges vegyszerekkel kimutatható módon) minden fekély, illetve hámhiány esetén jelen van, de lehet nagyobb mértékű is, amikor vérhányásban nyilvánul meg, és lehet olyan masszív, hogy az életet közvetlenül veszélyeztetheti.

A gyomor részéről – miként a nyelőcsőben kialakult gyomornyálkahártya-sziget esetén már említettük a Barrett-nyelőcsövet, mint nyelőcsőrákot megelőző betegséget – a fekély talaján kialakuló gyomorrák fenyegethet.

1938
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]