8 leggyakoribb téma

Miért szükséges életmódunk rendezése a székrekedés kezeléséhez?

1824
HOZZÁSZÓLÁS:

Legfontosabb a szabályos életritmus kialakítása. Rendszeresség a felkelésben, a napi aktivitásban, az étkezésekben, a pihenésben és az ágynyugalomban.eletmod

Milyen életmódra van szükségünk székrekedés esetén?

Ebbe beletartozik a napi fizikai aktivitás, a kiadós séta, avagy fiatalabb korban a rendszeres kocogás és más atlétikai, tornaműveletek. Ha szükséges külön hasizomgyakorlatok és külön naponta több ízben elvégzendő légzési gyakorlatok.

A hasizomgyakorlatok legegyszerűbbike az, amikor a beteg fekvő helyzetből a kezek segítsége nélkül ülőhelyzetbe tornássza fel magát. A légzőgyakorlatok legegyszerűbbje pedig álló helyzetben végzett, a karok mozgatásával is elősegített ismételt mély be- és kilégzések.

Ha a beteg ágyhoz kötött, akkor is van mód valamelyes testmozgás elvégzésére. Ha az aktív mozgás kivitelezhetetlen, akkor a belek passzív mozgatására kell legalább törekednünk, vagyis masszázs révén igyekezzünk a beleket perisztaltikus, vagy perisztaltikát kiváltó, azt segítő mozgásra rábírni.

Legegyszerűbb, ha a colon lefutásának megfelelően az ápoló vagy maga a beteg erélyes, mélyre nyomuló masszáló mozdulatot végez. Kezdi a coecumtól, majd az ascendensnek megfelelően a máj felé a has szélén próbálja a colonbennéket továbbnyomni kívülről, ezután a transversum lefutását figyelembe véve nyomul tovább a tenyér, vagy ököl, és végül descendens-sigma irányába fejezzük be a masszálást. Ezt naponta többször megismételjük. Álló és fekvő helyzetben is el lehet végezni.

A székelés feltételes reflexeit ki kell építenünk. Meg kell teremtenünk a székeléshez vezető megfelelő szertartást, amely feltételes reflexként kiépíti a maga útját és végül is eredményes székelést vált ki.

A természetes és normális útját már gyerekkorban is kell építeni. A reggeli meleg ital elfogyasztása gastrocolicus reflexként elősegíti a colon tömeges perisztaltikus aktivitását.

Van, akinek keresztrejtvény nélkül nem lesz a toaletten sikerélménye. Vannak, akik a reggeli cigaretta után tudnak székelni és ha egyszer egy ilyen személy le tud szokni a dohányzásról, azonnal szörnyű bajba kerül a székeléssel. Kiesett a székletet biztosító ceremónia, a feltételes reflex. Új reflexet kénytelen felépíteni.

Ez a feltételesreflex-kiépítés egyike a legfontosabb feladatnak. A kiépített reflexhez ragaszkodni kell, nem szabad megsérteni. Ha vonaton reggel elutazik, előtte kell a ceremónia teljességét elvégezni. Ha külföldön tartózkodik, szokatlan helyen és körülmények között, akkor is a megszokott szertartás legfontosabb pontjait teljesíteni kell a megszokott idő körül, és nem szabad a székelést más időre halasztani -más idő egyszerűen nincsen.

A sok elfogyasztott rost a széklet tömegét növeli, vizet is köt, de nem az idők végtelenségéig. A laktulóz ugyancsak ozmotikus hatással vizet köt, de ha a legalkalmasabb időpontot elszalasztja a beteg, a volatilis savak már nem hatnak ozmotikusán, hanem felszívódnak, vagy beépülnek a baktériumsejtekbe, ami ugyan pozitív hatású, növeli a széklet tömegét, de ha a beteg elhalasztja azt az időpontot, ami a székelés végett az optimális, akkor a megnövekedett széklettömeg csak impaktálódni fog, vizet veszít és formálhatatlan keménységűvé válva kiüríthetetlen lesz.

Tehát a kezelésnek csak akkor van tényleges hatása, ha komplex kezelést végeznek, és a beteg mindennél fontosabbnak tartja egészségének megőrzését, a székelésének elvégzését. Módot talál arra, hogy a kiépített szokások és reflexek segítségével neki kezdjen a székelésnek, és találjon megfelelő alkalmat és lehetőséget arra, hogy ezt nyugodt körülmények között végezze, ne kelljen visszatartania az ingert.

1824
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]