8 leggyakoribb téma

Mi az anyagcsere?

1855
HOZZÁSZÓLÁS:
anyagcsere

“Az anyagcsere, a szervezet motorja”

A szervezet sokféle anyagot vesz fel környezetéből, ugyanakkor anyagokat ad le a környezetébe. Az anyagcsere azoknak a folyamatoknak az összessége, amelyek keretében az anyagok felvétele, felhasználása és eltávolítása zajlik.

Az anyagcsere folyamata

Tág értelemben az anyagcsere a táplálék felvételével kezdődik és az életfolyamatokban folytatódik. Szűkebb értelemben a sejtek szintjén zajló biokémiai folyamatok összességének nevezzük.
Amennyiben a folyamat során a bevitt egyszerű anyagokból összetett anyagok képződnek, anabolizmusról, ha a bevitt összetett anyagok összetevőikre bomlanak, katabolizmusról beszélünk.

A szervezet számára alapvetően szükséges anyagok a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok és az ásványi anyagok. A tápanyagok feldolgozása a szénhidrát-anyagcsere, a zsíranyagcsere, a fehérje anyagcsere, illetve az ásványi-anyagcsere folyamán történik.
A feldolgozás során a szervezetben építő (anabolikus) és lebontó (katabolikus) folyamatok zajlanak. Előbbi során a szervezet saját sejtjeit és szöveteit építi, utóbbi esetében pedig az életfolyamatokhoz szükséges energiát termeli.

A tápanyagok beépítése 

Az anabolikus folyamatok során a szervezet  hasznos építőanyagokat állít elő. A biológiailag rendkívül értékes növényi és állati eredetű fehérjéket például a szervezet az anyagcsere folyamán először alkotóelemeikre, aminosavakra bontja. Az aminosavakból fehérjeszintézissel a szövetek sejtjeire jellemző, új fehérjéket állít elő. Egy egészséges felnőtt szervezete naponta mintegy -30-40 gramm fehérjét képes szintetizálni.

Az energia-háztartásról

A szervezetnek a működéshez folyamatosan energiára van szükség. Az életfolyamatokhoz szükséges energiát az összetett anyagok lebontása során nyeri. Az energia elsősorban a szénhidrátok és a zsírok “elégetéséből” származik.

Az égéshez oxigén szükséges, a cukor molekulái  például oxigén jelenlétében szén-dioxiddá és vízzé alakulnak, miközben energia szabadul fel. Az oxigén a véráram útján jut a sejtekhez, a széndioxid a véráram útján távozik a tüdőbe. A sejtekben az energia vagy hő formájában felszabadul , vagy kémiai folyamatokban vesz részt, egy része pedig a sejtek energiaraktárában tárolódik tovább.

Az emésztést szabályozó enzimek – A “kémiai gyár”

Az anyagcsere-folyamatokat enzimek szabályozzák. Az enzimek olyan specifikus biokatalizátorok, melyek az anyagcsere különböző pontjain fejtik ki hatásukat. Minden egyes enzim meghatározott, rá jellemző anyagcserelépést irányít.

Az enzimek működése a gyárak futószalagjáéhoz hasonlítható. Ha az egyik enzim ellátta feladatát, továbbadja az általa feldolgozott anyagot a másik enzim számára, és így tovább, és így tovább…

Valamennyi fontos anyagcsere lépésnél egy-egy enzim található. Az anyagcsere-folyamatok sejtszinten végigkísérhetőek: A sejtek együttes működése pedig egy nagy kémiai gyárhoz hasonlítható.

1855
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]