8 leggyakoribb téma

Ismrerje meg a székelés folyamatát

2269
HOZZÁSZÓLÁS:

A székelés csecsemő- és kora kisdedkorban akaratlan, később általunk szabályozott, akaratlagos működés. Normális körülmények között akkor kerül rá sor, ha székelési ingert érzünk. A bélrendszer utolsó szakasza, a végbél alsó része, melyet ampullának hívunk, normálisan üres.wc-gyakori-vizelesi-inger-holyaghurut-09

A széklet különböző állagai

  • Ha a bélmozgás valamilyen okból felgyorsul, vagy a bélfal kóros mennyiségű folyadékot választ ki, vagy ha a felszívódás károsodik, a széklet híg, pépes vagy folyékony, vizes lesz.
  • Ha a belek lelassulnak, a széklet túl sokáig időzik a vastagbélben, és túl sok folyadék szívódik vissza a keringésbe, a széklet kemény, bogyós, száraz lesz.
  • Ha kevés epe ürül, vagy túl gyors a bélműködés, és nincs idő az epesavak megemésztődésére, a széklet színe világosabb. Ha sok epe kerül a belekbe, a széklet sötétedik.
  • Zsírfényű széklet emésztési zavart sejtet.
  • A koromfekete, szurokszerű szín a gyomorból és nyombélből történő vérzésre utal, hiszen ott a vér savval találkozik, és a savtól a vérfesték (hemoglobin) fekete festékké alakul át.
  • Piros vér a székletben a vastagbél vagy végbél vérzésére utal.
  • A gyógyszerek és ételek is elszínezhetik a székletet.
  • A vastól a széklet fekete lesz, a spenóttól sötétzöld, a céklától piros.
  • Gyulladás esetén a széklet nyákossá, hurutossá válhat, emésztési vagy felszívódási zavarok az amúgy sem illatos székletet különösen bűzössé (erjedtté vagy rothadttá) tehetik.
  • A csecsemők székletének jellegzetes, nem kellemetlen illatát az anyatejes táplálás és a sok tejsavbaktérium okozza.

A székelés folyamata

Ha a vastagbélben sok, jól megemésztett széklet gyűlt össze, és ebből már a kellő mennyiségű víz felszívódott, egy nagyobb perisztaltikus hullám a székletet az ampullába hajtja. Ha az ampulla telítődése elér egy kritikus szintet, székelési inger jelentkezik, és ha a körülmények engedik, létrejön a székelés.

A székelési inger megjelenése több mindentől függ: a széklet volumenétől, konzisztenciájától, az ampulla falának tágulékonyságától, a nyálkahártya állapotától. Pl. ha valakinek túl tágulékony a végbélfala, vagy kiboltosulás van rajta, az inger később fog jelentkezni. Ha pedig a végbélnyálkahártya gyulladt, az inger hamarabb jelentkezik.

Székelési inger esetén, ha a körülmények alkalmasak a székürítésre, a garat zárásával, a hasizmok és rekeszizom összehúzásával, a hasprés fokozásával az alhasi nyomást megemeljük.

Ezzel egyidejűleg a medencefenék izmai ellazulnak, ezáltal az ampulla és a végbélnyílás által bezárt szög kiegyenesedik, miközben a belső és (akaratlagos) külső végbélzáró izom is ellazul, a végbél megnyílik, és a széklet könnyedén távozik.

Ez a részben akaratlagos, részben reflexekre épülő, jól koordinált, bonyolult folyamat számos ponton sérülhet székürítési zavart okozva.

2269
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]