8 leggyakoribb téma

Ismerje meg az epesav-anyagcsere folyamatát

4431
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epesav-koleszterin anyagcsere a máj egyik alapvető működése.

A vérben keringő fehérjével kapcsolódó zsírfélék (trigliceridek, koleszterin, foszfolipidek) jelentős része a májba kerül, ahol bizonyos átalakuláson esik át.

Ugyanakkor a koleszterin egy részéből a máj epesavat képez. Az epesavak a szervezetben több fontos feladat ellátásban vesznek részt.

Az epesavak feladatai

1. Az epében a koleszterint a foszfolipidekkel együtt segítenek oldatban tartani. Ha az epében az epesav aránya kisebb, akkor a koleszterin kő alakban kicsapódik.

Az epesavak az epe többi alkotórészével együtt az epehólyagban tárolódnak és az étkezés hatására reflexesen az epehólyag összehúzódása által a bélbe ürülnek.

2. A bélben segítenek az elfogyasztott zsírféléket micellaképzés révén oldatban tartani (micellának nevezzük az olyan vízben keletkező és abban kolloid oldatot képző zsírféléket, amelyek rendezett voltuk következtében stabilan diszpergálva lehetnek jelen).epe-epeholyag-1

Pontosabban a micellában belül vannak vízben teljesen oldhatatlan molekulák (ilyenek pl. a koleszterinmolekulák), amelyeket olyan molekulák vesznek körül, amelyeknek egyik oldala zsíroldékony, másik oldala pedig vízoldékony.

Vagyis a koleszterinhez tapad a foszfolipidnek és az epesav molekulának a zsíroldékony felszíne, ebből következik, hogy a vízoldékony, a másik felszíne pedig a vízmolekulák felé néz.

Ha a micellaképzés hiányzik (nincsen jelen epesav pl. epehólyag – vastagbél közötti kóros összeköttetés (sipolyképződés) következtében), akkor a zsírok képtelenek oldatba kerülni, nem hat rájuk a zsírhasító enzim, tehát nem emésztődnek meg, ezért nem tudnak felszívódni, így a széklet bőségesen tartalmaz zsírt.

3. Fontos feladata az epesavaknak, hogy a bél mozgását ingerlik.

Tulajdonképpen az epesavak mintegy 95%-ban a vékonybél utolsó szakaszában felszívódnak, így a szervezet nem veszíti el ezeket, s nem szükséges állandóan sok epesavat képeznie.

A fel nem szívódó mintegy 5% elegendő ingert nyújt a vastagbélben ahhoz, hogy a székeléshez szükséges bélmozgások meginduljanak.

4431
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
3
 1. Tóth Ákos szerint:

  Napjainkban a magas koleszterin sajnos nagyon “népszerű”. Ebből a cikkből sokminden kiderül arról, hogy az epesavnak milyen feladatai és milyen szerepe van a koleszterin kérdésben, illetve a májjal hogy működik együtt. Nagyon tetszett és nagyon hasznosnak találom. Köszönöm.

  • Kiss Jolán szerint:

   Csak egyet érteni tudok az előttem szólóval. Nagyon jó volt a cikk és az oldal is tele van hasznos információkkal.

 2. Kovàcs Jànos szerint:

  Rôvid, tömör ès hasznos. Köszönöm.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]