8 leggyakoribb téma

Ismerje meg a táplálék feldolgozásának folyamatát

1785
HOZZÁSZÓLÁS:

A szájban felaprított, pépes, nyelhető táplálék a nyelőcsövön át a gyomorbél-traktusba kerül, felbomlik és kiválasztódik. A bélfalon keresztül felszívódó tápanyagok a vér- és a nyirokkeringés utján jutnak a sejtekhez. A salakanyag a végbélen keresztül távozik.beltisztitas-01

A táplálék feldolgozása

Szervezetünk több lépcsőben bontja le és dolgozza fel a felvett táplálékot.

Száj

A szájban a rágás során felaprítjuk a darabos táplálékot. A nyál megkezdi a táplálékpép emésztését. A három nyálmirigy, a fültőmirigy, az állkapocs alatti és a nyelv alatti mirigy naponta mintegy másfél liter nyálat termel.

A nyál csúszóssá, könnyen nyelhetővé teszi a táplálékpépet, és megkönnyíti haladását a nyelőcsőben. A nyálban található keményítőbontó amiláz-enzim segítségével megkezdődik a szénhidrátok bontása. A nyálelválasztást a táplálék szaga és íze váltja ki.

>>> FONTOS!

Szervezetünk a felvett táplálékból nyeri a működéséhez szükséges energiát, az anyagcsere-folyamatok elemeit és a vizet. Táplálékaink létfontosságú szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint emészthetetlen ballasztanyagokat tartalmaznak.

Nyelés

Nyelvünk a nyeléshez adagolja a táplálékpépet, majd a felső szájpadhoz nyomja. Ezáltal reflexesen beindul a nyelési folyamat, amely akaratlagosan már nem befolyásolható.

Nyelőcső

A táplálékpép a körülbelül huszonöt centiméter hosszú nyelőcsőben halad tovább a gyomor felé. A gyomorszáj speciális zárómechanizmusa meggátolja, hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe.

Gyomor

A gyomor felső, tágulékony részéből a pép továbbjut a gyomor alsó szakaszába. A gyomor állandó, hullámszerű perisztaltikus mozgása alaposan összekeveri a táplálékot a gyomornedvekkel, amelyek fontos fehérjebontó enzimeket (pepszin), sósavat és nyákot tartalmaznak.

A fehérjék lebontása a gyomorban kezdődik. A savanyú vegyhatású gyomornedv egyben baktériumölő hatású is.

A gyomortartalom a perisztaltika révén kis adagokban halad tovább a patkóbél felé.

Hasnyál és epe

A patkóbélben hasnyál és epe keveredik a táplálékpéphez. A hasnyálmirigy (pancreas) naponta mintegy két liter hasnyálmirigy-nedvet (hasnyál) termel, illetve ürít a patkóbélbe. A hasnyál a fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztéséhez szükséges enzimeket tartalmaz, például a legfontosabb zsíremésztő enzimet, a lipázt.

A májban termelődő, az epehólyagban raktározott, a patkóbélbe ürülő epe szintén a zsírok emésztésében vesz részt. Az epesavak vízben oldódó vegyületekre bontják a zsírokat. Az oldódott zsírok a vékonybélfalon keresztül szívódnak fel.

Az emésztéshez szükséges folyadékmennyiség

Az étellel-itallal naponta kb. két és fél liternyi folyadékot veszünk magunkhoz. Az emésztés során további hat liter folyadék kerül a bélbe a nyállal, a gyomornedvvel, a hasnyállal, az epével és a bélnedvekkel.

Vékonybél

A felbontott táplálék a vékonybél falán át a vér- és nyirokkeringésbe kerül.

Az egyszerű cukrokra (például glukóz) bomló szénhidrátok közvetlenül a véráramba jutnak.

A vékonybél falában aminosavakra bomló fehérjék szintén a véráramba kerülnek. A bélfalon át felszívódott zsírsavak egy része a kapuvénán keresztül a májba jut, másik része a nyirokutakba, majd a vérkeringésbe.

Vastagbél, végbél

Az emésztőcsatorna utolsó szakasza a vastagbél és a végbél. A vastagbélben a víz és az elektrolitok felszívódnak, ezért a béltartalom besűrűsödik. A tápanyag emésztetlen része a ballasztanyagokkal együtt kiürül a végbélen keresztül.

A vékony- és a vastagbél falán át nagy mennyiségű folyadék kerül vissza a szervezetbe.

1785
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]