8 leggyakoribb téma

Hogyan okozhatnak érzékenybél-szindrómát a központi idegrendszeri problémák?

1787
HOZZÁSZÓLÁS:

Az érzékenybél-szindróma magyarázatának legbonyolultabb, és egyidejűleg a legkevésbé sem tisztázott vonatkozását a központi idegrendszer szerepe képviseli. Ennek jelentőségét az észlelési elmélet szemlélteti.ibs1

Az észlelési elmélet

Eszerint az agy és az emésztőszervek között kapcsolat van, melynek fenntartásában számtalan közvetítő anyag vesz részt. A bélérzékenységben szenvedő pácienseknél e kapcsolat mechanizmusa megváltozik.

Ennek az a következménye, hogy a gyomorból és a belekből az agyba továbbított tágulási és egyéb ingerek félreértelmeződnek, az agy rendellenességként érzékeli őket. E működési zavar okai a mai napig nem világosak.

Egyes magyarázatok úgy értelmezik, mint az idegi impulzusok kóros (abnormális) továbbítását az agykéregbe, ahol feldolgozásra kerülnek, de a központi idegrendszer fokozott éberségeként is magyarázzák.

Az előbb említett észlelési zavarok kiemelt szerepet játszanak ebben az összefüggésben. A központi idegrendszer információfeldolgozásának területén szóba kerül még az átélt bántalmakkal kapcsolatos emlékek és a fájdalomtól való félelem esetleges jelentősége. Ez azt jelenti, hogy a betegség tüneteit, melyek egyszer már jelentkeztek, képesek vagyunk emlékezetünkben elraktározni, és onnan újra előhívni.

Pszichés és lelki zavarok

Az emberi testben zajló létfontosságú folyamatok nagy részét a vegetatív idegrendszer – az idegrendszer egyik része — irányítja. Ez alatt az olyan idegek összességét értjük, melyeknek működése akaratunktól független, ezért nem tudjuk tudatosan befolyásolni.

Nem csak az olyan fontos testi funkciókat irányítják, mint a légzés, a vérnyomás, a szívfrekvencia, a testhőmérséklet és az emésztés, hanem azt is, hogy hogyan reagálunk a kívülről érkező ingerekre.

Az érzékenybél-szindróma kialakulásában különös jelentőséggel bír a vegetatív idegrendszer, mert egyidejűleg befolyásolják az elmebeli folyamatok és a lelkiállapotok, s ennek megfelelően irányítja a testi funkciókat.

1787
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]