8 leggyakoribb téma

Hogyan működik az anyagcsere?

1741
HOZZÁSZÓLÁS:

Az építő – anabolikus – folyamatok során a szervezet a tápanyagokból hasznos épanyagcsere-07ítőanyagokat állít elő.

A biológiailag rendkívül értékes növényi és állati eredetű fehérjéket a szervezet az anyagcsere folyamán először alkotóelemeikre – aminosavakra – bontja. Az aminosavakból fehérjeszintézissel a szövetek sejtjeire jellemző, új fehérjéket állít elő. Az egészséges felnőtt szervezete naponta mintegy harminc-negyven gramm fehérjét szintetizál.

Energia-háztartás

Az élő szervezetek működéséhez folyamatosan energiára van szükség. A szervezet az életfolyamatokhoz szükséges energiát az összetett anyagok lebontása során nyeri.

Az energia elsősorban a szénhidrátok és a zsírok „elégetéséből” származik. Az égéshez oxigén szükséges. A cukor molekulái például az oxigén jelenlétében széndioxiddá és vízzé alakulnak, közben energia szabadul fel.

Az oxigén a véráram útján jut a sejtekhez, a széndioxid a véráram útján távozik a tüdőbe.

A sejtekben az energia hő formájában szabadul fel, vagy kémiai folyamatokban vesz részt. Az energia egy része a sejtek energiaraktárában tárolódik.

A táplálkozás és az anyagcsere egyensúlya

A szervezet számára igen fontos a kiegyensúlyozott anyagcsere. Az anyagcsere-folyamatok az életkortól és a szervezet megterhelésétől függően módosulnak. Ha a munkavégzés a táplálékfelvételhez képest kicsi, a szervezetben kóros felhalmozás – például zsírlerakódás – indul. Fordított esetben a szervezet saját anyagait éli fel.

Az emésztést szabályozó enzimek

A szervezetben az anyagcsere-folyamatok szabályos, az örökítő anyag, a DNS-molekula által meghatározott rendben történnek. A DNS szabályozza a fehérjeszintézist.

Az anyagcsere-folyamatokat az enzimek szabályozzák. Az enzimek olyan specifikus biokatalizátorok, melyek az anyagcsere különböző pontjain fejtik ki hatásukat. Minden egyes enzim meghatározott, rá jellemző anyagcserelépést irányít.

„Kémiai gyár”

Az enzimek működése a gyárak futószalagjáéhoz hasonlítható. Ha az egyik enzim ellátta feladatát, továbbadja az általa feldolgozott anyagot a másik enzim számára, az pedig továbbadja a következő enzimnek. Valamennyi fontos anyagcserelépésnél egy-egy enzim található. Az anyagcsere-folyamatok valamennyi sejtben végigkísérhetők, a sejtek együttes működése egy nagy kémiai gyárhoz hasonlítható.

Anyagcsere-zavarok

A rendkívül bonyolult anyagcsere-folyamatok sérülékenyek. Ha az anyagcsere menetében, egyes lépéseiben valamilyen károsodás lép fel, anyagcserezavar alakul ki.

Elégtelen inzulintermelés esetén például a szénhidrát-anyagcsere felborul, cukorbetegség jön létre.

A vitaminhiány szintén anyagcserezavart idézhet elő. Az A-vitamin hiánya farkasvakságot, a B-vitamin hiánya Beriberi-betegséget, a C-vitamin hiánya skorbutot okoz.

1741
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]