8 leggyakoribb téma

Hogyan állítja fel az orvos a bélérzékenység diagnózisát?

1844
HOZZÁSZÓLÁS:

Minden szervműködési zavarnak sajnálatos módon van egy közös tulajdonsága: klinikai vizsgálati módszerekkel egyáltalán nem mutathatók ki. Hogy azonban mégis megállapíthassák, az úgynevezett kizárásos diagnózist veszik igénybe az orvosok.

Ennek során a pácienst különféle kórképek szerint vizsgálják, melyek hasonló tüneteket okozhatnak, mint a bélérzékenység. Csak ha már minden vizsgálati lelet negatív, illetve a normális értéken belül van, akkor szabad diagnosztizálni az érzékenybél-szindrómát.

Az, hogy a betegséget kiváltó számos, átláthatatlan tényező miatt mindig marad egy minimális kétség a bélérzékenység feléli, el kell fogadni. Végül is orvosi és tudományos okokból sem lehetséges, de nincs is értelme, hogy minden beteget végeláthatatlan diagnosztizálásnak vessenek alá. Amennyire kevéssé eredményesek az első vizsgálatok egy szervműködési zavar gyanúja esetén, annyira elengedhetetlenek a bélérzékenység pozitív diagnózisához. Ezen túlmenően a páciens is érzi, hogy komolyan veszik a panaszait.

Az orvosi alapdiagnózis

Az első vizsgálatnál az orvosnak számos eljárás áll rendelkezésére, melyek alkalmazásáról esetről esetre kell döntenie, hogy a legfontosabb szervi megbetegedéseket kizárja. Az alapdiagnosztikához, melynek minden bélérzékenységben szenvedő beteget alávetnek, a páciens alapos kikérdezésén (anamnézis) kívül a testi vizsgálatok, különböző laboratóriumi vizsgálatok, és szükség esetén speciális műszeres vizsgálatok is tartoznak.

A testi vizsgálatok

A testi vizsgálatok többek között a hasi terület kitapintását és a has ultrahangos vizsgálatát (szonográfia) foglalja magába. Csak akkor alkalmazzák az olyan további eljárásokat, mint például a gyomor-vagy béltükrözés (endoszkópia), ha a terápiás kísérletek sikertelenek maradnak, és a tünetek súlyossága miatt más szervi megbetegedések gyanúja merül fel. A bélérzékenység diagnózisát alapvetően klinikailag állapítják meg.

A széklet és a vér laborvizsgálata

A tájékozódó jellegű laborvizsgálatok keretén belül vérvizsgálat segítségével vérképet nyernek, melyből az orvos fontos ismeretekhez jut. Így például meg tudja állapítani, hogy vérszegénység (anémia) vagy gyulladásos probléma áll-e fenn.

Ahhoz, hogy a parazita okozta megbetegedést, bélférgességet kizárhassa, a székletvizsgálat jöhet számításba. Mivel a labordiagnosztikában számtalan vizsgálati módszer áll rendelkezésre az egyes esetektől függően, itt most nem mélyedünk el benne. Általában biztosak lehetünk abban, hogy a kezelőorvos gondosan teljesíti kötelességeit, és neki is, akárcsak betegének, egyetlen célja van: a panaszok okának kiderítése, és egy helyénvaló terápia alkalmazása.

A speciális differenciál-diagnosztika

Azokat az eljárásokat, melyek segítségével más, hasonló tünetekkel járó lehetséges megbetegedéseket is ki lehet vizsgálni, az orvostudomány speciális differenciál-diagnosztikának nevezi. Hogy az egyes esetekben ezt milyen mértékben alkalmazzák, az egyénenként eltérő. Az olyan vészjelzéseket, mint a fogyás, az erőtlenség vagy a vérveszteség, differenciáldiagnosztikával ki kell vizsgálni, hogy ezeket ne lehessen összefüggésbe hozni a bélérzékenységgel. Különös jelentőséggel bírnak az idült gyulladásos bélbetegségek és a tumorok.

1844
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]