8 leggyakoribb téma

Ismerje meg a hasnyálmirigyet vizsgáló eljárásokat

2164
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ultrahangos vizsgálat ma már rutinvizsgálatnak számít, jó készülékkehasnyalmirigy1l gyakorlott ultrahangos vizsgáló felvilágosítást kaphat a szerv alakjáról, nagyságáról, elváltozásairól. Védett helyzeténél fogva ez nem mindig sikerül, mert a mirigy előtt felhalmozódó bélgázok és a gyomortartalom miatt előfordul, hogy az ultrahang „nem látja” a hasnyálmirigyet.

Fontos, hogy a beteg a vizsgálat előtt már előző este csak kevés folyadékot, esetleg pirítóst fogyasszon, de fokozott gázosság esetén akár több napig is a gázképződést csökkentő diétára és gyógyszerekre van szükség. Vizsgálat előtt pedig folyadékot sem szabad fogyasztani.

Hasnyálmirigy CT

A komputertomográfiás röntgenvizsgálat (CT) már pontos felvilágosítást ad. Akkor kéri az orvos, ha a panaszok, tünetek hasnyálmirigy-betegség gyanúját keltik, és az ultrahang nem ad egyértelmű diagnózist. Költséges és nagy sugárterheléssel járó vizsgálat, tehát nem rutinfeladat.

Az ERP-vizsgálat

Szükség lehet a fő pankreászvezeték pontos ábrázolására is, ez az endoszkópos retrográd pankreatográfia (ERP) segítségével történik: a szájon át egy speciális endoszkópot vezetnek a nyombélbe, felkeresik a beszájadzást és vékony kanüllel, állandó röntgenellenőrzés mellett kontrasztanyaggal töltik fel a vezetéket.

Ez már nem teljesen veszélytelen, komoly felszereltséget, valamint nagy gyakorlatot igénylő eljárás, ezért csak speciális intézetben, bent fekvő betegen végzik. Előnye, hogy szükség esetén endoszkópos műtéti beavatkozás is elvégezhető, ezzel elkerülhető a nagy hasi műtét.

Funkcionális hasnyálmirigy-vizsgálatok

A funkcionális vizsgálatok közül az egyszerűek: a vér amiláz-, lipáz-szintje, a vércukor, a terheléses vércukor és a keményítőterhelés bármely laborban, ambuláns betegen is elvégezhetők.

Utóbbi úgy történik, hogy éhomi vércukorvizsgálat után a beteg cukoroldatot iszik, és félóránként vércukrot vizsgálnak 2 órán át. Ha az inzulintermelés ép, kezdeti emelkedés után normalizálódó görbét kapunk.

Ezután (másnap) keményítőoldatot iszik, és megismétlik a vércukorsorozatot. Ha a hasnyálmirigy elegendő amilázt termel, a két görbe közel hasonló, mert a keményítő cukorrá alakul a bélben.

A széklet emésztettsége, keményítő-, rost-, zsírtartalma szintén utalhat a hasnyálmirigy elégtelen működésére.

Kétes esetekben bonyolultabb funkcionális vizsgálatokra (próbareggeli, szeparált pankreásznedvgyűjtés, provokációs tesztek) is szükség lehet, ezeket csak specializált intézetek és laboratóriumok tudják elvégezni.

Ha az ultrahang- vagy a CT-vizsgálat daganat gyanúját veti fel, sor kerülhet a hasnyálmirigy ultrahang- vagy CT-vezérelt tűbiopsziájára, amely szintén különleges felkészültséget és felszereltséget igényel.

2164
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]