8 leggyakoribb téma

Miért lehetnek veszélyesek a gyógyszerek a bélflórára?

2057
HOZZÁSZÓLÁS:

Majdnem mindenki szed olykor-olykor gyógyszert, hogy a gyógyulási folyamatot egy betegség esetében beindítsa vagy támogassa. A krónikusan beteg emberek azonban általában hosszú távú gyógyszerszedésre kényszerülnek.gyogyszerek-antibiotikumok-9

Nincsen gyógyszer mellékhatások nélkül

Sok esetben alábecsüljük a látszólag ártalmatlan kapszulák vagy tabletták mellékhatásait. Az orvosok is túl gyakran írnak fel olyan gyógyszereket, melyek a gyógyulási folyamat serkentéséhez nem feltétlenül szükségesek, egyszerűen a pácienssel szembeni szívélyességből.

Azt hogy a gyógyszerek akár indokolt, akár indokolatlan szedése a funkcionális gyomor-bélproblémák kialakulásában fontos szerepet játszik, csak az utóbbi években fedezték fel. Számos orvosság ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, melyek hasmenést vagy székrekedést okozhatnak.

Bár a csomagolásban lévő használati útmutató megemlíti ezeket, általában szinte alig szentelünk ennek figyelmet. Vannak például olyan gyógyszerek, melyek bélérzékenységet okozhatnak, ha hosszabb ideig, vagy szükségtelenül szedjük őket.

Ehhez jön még az, is, hogy sok tabletta vagy kapszula vivőanyagként tejcukrot tartalmaz, a folyékony orvosságokba pedig gyakran tesznek hashajtó tejcukrot, gyümölcscukrot.

Az acetilszalicilsav származékai, melyek „aszpirin” márkanéven ismeretesek, elsősorban rendszeres szedés esetén vezethetnek a gyomor- és a bélnyálkahártya károsodásához, ezért a bélérzékeny betegek csak kivételes esetben és nagyon kis adagban szedhetnek aszpirint.

Az antibiotikumok károsítják a bélflórát

Ha a gyógyszer-mellékhatások és az érzékenybél-szindróma összefüggését vizsgáljuk, különös figyelmet érdemelnek azok az antibiotikumok, melyeket főként korábban túl sokszor felírtak. Hatásmódjuk a kórokozó mikroorganizmusok megsemmisítésén alapul. Az antibiotikum-tartalmú gyógyszerek szedésekor azonban ezzel együtt a vastagbélben lakozó hasznos baktériumok is  elpusztulnak, melyek összességét nevezzük bélflórának.

Az antibiotikumok a bélben élő sokféle baktérium egyensúlyát hatnak felborítják. Egyesek fejlődését gátolják, mialatt más fajok a belet szabályosan elözönlik. Ezáltal hasfájás, hasmenés, extrém esetben akár súlyos vastagbélgyulladás is kialakulhat.

Az antibiotikumok különös veszélyét az a körülmény eredményezi, hogy a bélflóra károsodása még hetekkel a gyógyszer szedése után is fennállhat. A baktériumok újbóli betelepülése ugyanis, ellenben a kipusztulásukkal, sok időt igényel, és megfelelő táplálkozást feltételez.

Sajnos a pácienseket csak a legritkább esetben világosítják fel erről az összefüggésről. Ehelyett hónapokkal később újra az orvosnál találják magukat – ezúttal kétségtelenül már krónikus emésztési problémákkal, melyekre nincs magyarázat.

2057
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]