8 leggyakoribb téma

Ezért kell gondoskodnunk a megfelelő szintű napi fehérjebevitelről

1493
HOZZÁSZÓLÁS:

A fehérjék az emberi szervezet építőkövei, testünk kb. 18% fehérjét tartalmaz. A fehérjék aminosavakból állnak, amelyek láncszerűen kapcsolódnak egymáshoz. A napi fehérjeszükséglet tulajdonképpen aminosavszükségletet jelent.novenyi-feherje-02

Miért létfontosságúak?

Elsősorban nem energiahordozók. Létfontosságúak, mással nem helyettesíthető biológiai feladatokat látnak el szervezetünk működésében, felépítésében.

Biológiai, táplálkozás-élettani értéküket aminosav tartalmuk határozza meg. Az emberi szervezet 20-féle aminosavat használ fel, melyet kél csoportra kell osztani; esszenciálisra (nélkülözhetetlenre), és feltételesen esszenciálisra (felnőttkorban 8 ilyen aminosav van).

Miért kell őket pótolnunk?

A nélkülözhetetlen aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani, ezért egyértelműen csak az étkezéseinkkel tudjuk biztosítani életfolyamataink számára. Vannak teljes értékű (komplett) fehérjék, ezek valamennyi nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmazzák, ezek az állati eredetű élelmi anyagaink: halak, húsok, húskészítmények, tej, tejtermékek, tojás.

Az inkomplett (nem teljes értékű) fehérjék nem tartalmaznak minden aminosavat, ezért önmagukban nem kielégítő fehérjeforrások. Ezek főként a növényi eredetű élelmi anyagaink: a gabonafélék, az ebből készült termékek, főzelék- és zöldségfélék.

A szójafehérje aminosav-összetétele kb. 90-95%-ban teljes értékű, ezért fogyasztása mindenképpen előnyös és javasolt. Ha egy étkezésen belül növényi és állati eredetű fehérjét is eszünk, akkor a teljes értékű és nem teljes értékű fehérjék kiegészítik egymást: pl. paradicsomleves, natúrszelet, párolt rizs, fejes saláta.

A fehérjék, ill. az aminosavak megfelelő hasznosulásához gondoskodni kell a nem fehérje eredetű kalóriák (szénhidrát, zsír) beviteléről is, nehogy a fehérje legyen a fő kalóriaforrás, mert a fehérjéknek elsősorban „építő” szerepük van.

Egészséges embernek vegyes táplálkozásban a 0,8 gittkg (gramm/testtömegkilogramm) bevitel, 70 kg-os testsúlynál minimálisan ~ 60 g/nap fehérje fogyasztása szükséges naponta (70 x 0,8 = 56).

1493
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]