8 leggyakoribb téma

Hogyan zajlik az emésztés folyamata?

2366
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emésztőrendszer a szájnyílással kezdődik és a végbélnyílással fejeződik be. Biztosítja az emberek (élőlények) életben maradását. A szájon át bevitt táplálékot emésztőszervrendszerünk dolgozza fel: az enzimek segítségével az ételeket, italokat lebontja alkotóelemeire, és a vér juttatja el a sejtekhez a lebontott táplálékot. Ezt a folyamatot nevezzük emésztésnek.

Hogyan zajlik az emésztés?

A szájban a nyálban lévő ptialin nevű enzim megkezdi az ételek keményítőtartalmának lebontását. Innen a megrágott, nyállal összekeveredett táplálék a gyomorba kerül, ahol mennyiségétől és összetételétől függően 4-5 órát tölt. Közben a gyomorsavval keveredik, és a fehérjebontó enzim (a pepszin) tovább folytatja az emésztést, illetve a táplálék lebontását.

A gyomorból a táplálék a vékonybélbe kerül, ahol a máj, a hasnyálmirigy és a vékonybél enzimeket tartalmazó emésztőnedvei bontják tovább a táplálékot alkotórészeire, ami a vékonybél falán keresztül felszívódik, bekerül a véráramba, és így jut el a sejtekhez, fenntartva azok működését.

A vékonybél belső felszínét bélbolyhok borítják, amelyek nagy felületet biztosítanak a felszívódáshoz. Az emésztés ideje, mint említettük, megközelítőleg 4-5 óra, attól függ, hogy az elfogyasztott táplálék könnyen vagy nehezen emészthető.

A nem hasznosítható anyagok a vastagbélben haladnak tovább, ahol még 7-16 órát töltenek. Emésztés itt már nem történik, csak a víz és az ionok szívódnak fel. A vékony- és vastagbél hossza együttesen kb. 9 méter. A nem hasznosítható részek a végbélben gyűlnek össze, és 12-14 óra elteltével a végbélnyíláson (rektum) keresztül távoznak széklet formájában.

2366
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]