8 leggyakoribb téma

Az emésztés nem a szájban kezdődik

1804
HOZZÁSZÓLÁS:

Bármilyen egyszerűnek hangzik is, az emésztés és a tápanyagkivonás folyamata nagyon bonyolult és gondosan összehangolt dolog. Elég csak az ételre gondolnunk, megpillantanunk, éreznünk az illatát, valamint megkóstolnunk, az emésztőrendszerünk máris megkezdi előkészíteni a megfelelő emésztőnedveket.emésztés

Figyelembe véve, hogy testünk napi 10 liter emésztőnedvet termel, vajon honnan tudja, mit kell előállítania? Ha az ember fehérjét fogyaszt, nem pedig szénhidrátot, vagy kiadós étkezésben van része, nem csupán bekap egy falatot, máris teljesen másfajta emésztőnedvekre lesz szüksége.

Egyszerűbben szólva: minden étkezés különböző mennyiségű és fajtájú emésztőnedvet igényel. És honnan tudja a testűnk, vajon egy étel jó vagy rossz számunkra? Ezek a kérdések már azelőtt megválaszolódnak, hogy akár egy falatot is ennénk.

A rágás alapvető fontosságú

Először is a szemünk felismeri, mi az, ami ehető és étvágygerjesztő. Az orr még ennél is hatékonyabb eszköz. A szaglás szó szerint aprócska ételrészecskék bevitele a szervezetbe. Ha egy étel romlott, az szemmel nem mindig látható, de a szaga bizonyosan elárulja. Ezért van az, hogy egyetlen állat sem eszik meg semmit anélkül, hogy meg ne szaglászná.

Amikor az étel bekerül a szánkba, összetétele elemzésre kerül, ami aztán beindítja a különböző emésztőenzimek termelését és kiválasztását. Ezt a folyamatot segíti elő a szaglás és rágás. Sokan néha azért szenvednek emésztési zavarokban, mert rágás nélkül habzsolják be az ételt.

A rágás nem csupán a táplálék fajtájáról küld információt. A szájban lévő nyálmirigyek nagy mennyiségű nyálat bocsátanak ki, ami egy ptialin nevű emésztőenzimet tartalmaz. A ptialin segít a nagyméretű szénhidrátrészecskék kisebb darabokra bontásában (épp ezért, ha az ember sokáig rág egy darabka kenyeret, az már a szájában megemésztődik).

Vagyis, minél többet rágunk meg egy-egy falatot, annál jobban előkészítjük azt előemésztéssel, és annál kevesebb munka vár az emésztőrendszerünkre. A rágás természetesen fizikailag is kisebb darabokra bontja a táplálékot, növeli ezzel a felületét, így megkönnyíti az emésztőnedvek munkáját.

1804
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]