8 leggyakoribb téma

Milyen módszerekkel vizsgálhatóak meg a bél szakaszai?

2590
HOZZÁSZÓLÁS:

A bél teljes szakaszát többféle vizsgálati módszerrel lehet feltérképezni.

Bélvizsgáló módszerek

A végbél alsó szakaszát és az ampullát egy kíméletesebb száloptikás műszerrel, az anoszkóppal is át lehet tekinteni.

A vastagbelet kontrasztos röntgenvizsgálattal vagy kolonoszkópiával lehet végignézni. Mindkét vizsgálathoz igen fontos az alapos előkészítés, mert a vastagbelek falát csak akkor lehet jól látni, ha a bél üres.

Emiatt már 3-4 nappal a vizsgálat előtt érdemes rostmentes, pépes étrendre áttérni, sok folyadékot inni. A vizsgálat előtti napon már csak áttetsző folyadék (tea, húsleves, almaié, víz) iható, legalább 3 liter mennyiségben, és erős hashajtást kell végezni az orvos által ajánlott készítménnyel. Ha jól kiürülnek a belek, a vizsgálat könnyűszerrel elvégezhető. A kolonoszkópia előtt olykor még sóoldatos átmosást is alkalmaznak. Bizonyos vízben oldott sók alkalmazásakor, a megivott oldat szinte átmossa a beleket.

A kolonoszkópia alkalmával vékony, hajlékony, száloptikás csövet vezetnek végig a végbéltől a vakbélig a vastagbélen, követve annak kanyarulatait. Ügyes vizsgáló még a csípőbél alsó szakaszába is be tud jutni. A beteg fekvő helyzetben tűri a kellemetlen vizsgálatot, mely levegő befúvásával is jár, és minimum 6-7 percig tart. Gyakorlott gasztroenterológus kezében a vizsgálat nem fájdalmas, de ennek megélésében jelentős egyéni különbségek mutatkoznak. Az altatásban végzett kolonoszkópia a betegnek kellemesebb, ám minimálisan nagyobb a szövődmény veszélye.

A kontrasztos vastagbélvizsgálat során a beteg beöntésben kap olyan kontrasztanyagot, mely gázt képezve szépen kitágítja a vastagbelet, kettős kontrasztot létrehozva. A beöntés után lefényképezik a kontrasztanyaggal telt beleket, így jól látszanak a bélkontúrok. Utána a beteg a WC-be üríti a kontrasztanyagot, és most már a bélnyálkahártya kontúrjairól készül újabb felvétel.

Újabban computertomográfiával (Cl) vagy mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) is látványosan lehet filmezni a belek belsejét. Ez az ún. CT- vagy MR-kolonográfia nagy segítség a diagnosztikában, előnye, hogy nem kell a kolonoszkópot a betegbe vezetni, hátránya, hogy ugyanolyan bonyolult előkészítést és levegőbefúvást igényel, mint a kolonoszkópia, és nem nyerhető általa szövettani minta.

2590
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]