8 leggyakoribb téma

Mely pszichológiai állapotok okozhatnak bélérzékenységet?

1866
HOZZÁSZÓLÁS:

Kutatások kimutatták, hogy a bélérzékenységben szenvedő páciensek lényegesenibs2 jobban bíznak a placebókban (látszólagos gyógyszerek hatóanyag nélkül), mint más betegek. Ez azt bizonyítja, hogy a lelki-és elmeállapot befolyásolhatja a szervműködési zavarokat. Másoknál ugyanakkor egyáltalán nem lelhető fel semmiféle kapcsolat. E két szélsőségen belül mozog a betegek nagy része.

Milyen pszichológiai állapotok okozhatnak bélérzékenységet?

A pszichológiai adottságok egyénenként eltérő mértékben befolyásolják a kórképet, ha megvizsgáljuk az érintettek lelki életét, akkor sok lehetséges betegségkiváltó tényezőt találunk: depresszió, túlterheltség vagy alkalmatlanság érzése, érzelmek elfojtása gyakran nagy szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Gyermekkori lelki vagy szexuális erőszakról is gyakran számolnak be a páciensek. Sőt, néhány esetben még egy tanult viselkedésforma is társul hozzá, mégpedig az a hajlandóság, hogy minden szíre-szóra felkeressék az orvost. 

A betegség mentális feldolgozására való képtelenség, illetve a hiányzó szociális és pszichológiai támaszok elősegíthetik a tüneteket, a szervműködési zavarok kialakulását. Szerepe lehet még az úgynevezett katasztrófa-viselkedésnek: néhány érintettnél már minimális panaszok esetén is kialakul az a benyomás, hogy az egész napjuk el van rontva.

A stressz szintén gyomor-bélpanaszokhoz vezet a bélérzékenységben szenvedőknél.

Az ingerültség és a harag illetve a „szőnyeg alá söpört” konfliktusok ugyanilyen hatással járnak. Vizsgálat után, főként a szorongó és depressziós betegeken rögtön jelentkeznek a bélérzékenység tünetei.

Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a páciensek nem elégedettek szakmai helyzetükkel. Arra azonban nincs magyarázat, hogy ez a szituáció a funkcionális gyomor-bélpanaszok kiváltó oka, vagy inkább következménye.

Azt a szokást, hogy már a legcsekélyebb panaszok esetén sem mennek dolgozni, a bélérzékenységben szenvedőknél állapították meg leggyakrabban.

Egy másik tanulmány arra az eredményre jutott, hogy azok a nők, akik az anya-, a feleség vagy társ szerepében elégedetlenek, gyakran szenvednek székrekedésben.

Szexuális problémák esetén ez szintén fokozottan megfigyelhető. A férfiaknál hasonló összefüggések adódhatnak. Érdekesek azok a tudományos bizonyítékok is, hogy a bélérzékenységben szenvedő betegek érzelmi befolyásokra és környezeti hatásokra a teljes emésztőrendszer fokozott aktivitásával reagálnak.

1866
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]