8 leggyakoribb téma

Amit tudnia érdemes a tejcukor-érzékenységről

1881
HOZZÁSZÓLÁS:

Akinek n tej elfogyasztása után emésztési panaszai vannak, mint például hasmenés, felfúvódás, fájdalom vagy hasi „zajok”, az – hivatalos definíció szerint – tejcukor-érzékenységben szenved.tej-tejallergia-5

Mintegy tíz gramm tejcukor található egy pohár tejben (0,2 liter), bár minden további nélkül lehetséges, hogy az érintettek némelyikénél csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után jelentkeznek a panaszok. Ekkor ugyan definíció szerint már nem beszélünk tejcukor-érzékenységről, de a tejcukor rendszeres fogyasztása még inkább fokozni fogja a bélérzékenységünket.

Hogyan jöhetünk rá?

Ahhoz, hogy kiderítsük, tejcukor-érzékenyek vagyunk-e, két hétre mellőznünk kell az összes olyan élelmiszert, melyek cukoranyagot tartalmaznak (kizárásos diéta). Ha ez idő alatt egyértelműen enyhülnek a panaszaink, akkor a következő időszakban bélérzékeny-diétát (tejcukorszegény ételek) kell folytatnunk.

Hogy teljesen biztosak lehessünk abban, hogy tényleg nem viseljük el a tejcukrot, a kéthetes tesztfázis után elvégezhetünk egy provokációs tesztet. Ehhez igyunk meg éhgyomorra legalább egy pohár tejet, vagy tíz grammnyi tejcukrot vízben oldva. Figyeljünk meg az ezt követő órákban szervezetünket.

A tünetek (például hasmenés) alapján gyorsan meg tudjuk állapítani, fennáll-e a tejcukor érzékenység. Gondoljunk arra, hogy a napi táplálékokkal akár ötven gramm cukrot is magunkhoz vehetünk, anélkül, hogy tudnánk. Ezért tanácsos a tesztmennyiséget megfelelő mértékben növelni, hogy reális eredményt kapjunk a tejcukor által okozott panaszokról.

A tejcukor-érzékenységet egy klinikai teszteljárással is ki lehet mutatni. Ez a hidrogénkilégzés-teszt, melynél a provokáció után, tehát a vízben feloldott ötven grammnyi tejcukormennyiség elfogyasztása után mérik a tüdő hidrogénkilélegzését három órán keresztül, ebből pedig visszakövetkeztetnek a beteg szervezetének tejcukorfelvételére. Természetesen az érintetteknél ilyenkor is felléphetnek heves tünetek, mint például hasmenés.

Miben található tejcukor?

Tejcukor nem csak a tejben és az ebből előállított termékekben van, mint ahogy azt gyakran feltételezzük, hanem számos iparilag előállított  élelmiszerben. A készételek, melyekben bőségesen van tejcukor: mártások, gombócok, pékáruk, fagylalt, krokettek, fűszerkeverékek, gyorsételek.

Az élelmiszerek összetétel-listáján találunk utalást a tejcukor-, vagyis laktóztartalomra, melyet gyakran „cukor”-ként tüntetnek fel. E termékek mellett még a savópor, teljes tejpor, a sovány tejpor, a savó és a savótermékek is magas arányban tartalmazhatják a nem elviselhető szénhidrátot.

Kerüljük tehát az olyan élelmiszereket, melyek ezeket az összetevőket tartalmazzák, vagy következtetni lehet a tejtartalmukra.

1881
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]