8 leggyakoribb téma

Amit tudnia érdemes az emésztés folyamatáról

1810
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emésztőrendszer a gyomor-béltraktusból, a májból, a hasnyálmirigyből és az epehólyagból áll. A teljes emésztőrendszer mintegy 8 méter hosszú csőnek fogható fel.

Különböző részekre oszlik, és mindegyiknek saját funkciója van. A rendszer célja a szervezet energia- és nyersanyag-ellátása, illetve a feleslegtől való megszabadulás.

A hatékony működéshez a szervezetünknek szénhidrátokra, fehérjékre és zsírokra van szüksége. Speciális fehérjék, ún. enzimek bontják le a táplálékot egyszerű összetevőkre, amelyeket azután a szervezet közvetlenül is fel tud használni.

Az étel útja

Az emésztés folyamata már a szájban megkezdődik. A nyelv, a nyál és a fogak munkája összeaprítja, összekeveri és nyelésre alkalmassá teszi az ételt.gyomor-belek-maj-gyomorgyulladas-belgyulladas-belfekely-4

A rágással és őrléssel a falatok felülete megnő, és a nyál enzimei már megkezdik az ételben levő szénhidrátok bontását. A lenyelt falatok elindulnak a nyelőcsőben, és a légcsőbe való kerülésük meggátlására szolgál a gégefedő, amely ilyenkor rácsukódik a légcső bejáratára.

Úton a gyomor felé

Az étel a nyelőcsövön keresztül éri el a gyomrot, izom-összehúzódások és -elernyedések révén (ezt perisztaltikának nevezzük).

Ez nem tudatos folyamat, akárcsak az emésztőrendszer bármelyik részének működése. A nyelőcső alsó végénél található a záróizom; ennek elernyedésekor kerül a táplálék a gyomorba. Az ételben a nyelőcsövön való áthaladás során nincs változás.

A gyomor funkciója

A gyomor több izomrétegből áll, ezek keverő-forgató mozgásokat végeznek, összekeverik az ételt a gyomorsavval és a különféle enzimekkel.

A gyomor maga egy J alakú „zsák“, az étel tárolására szolgál, amelyet kis részletenként juttat tovább a vékonybélbe.

A gyomor alsó részén levő záróizom (a pylorus) megnyílásával jut tovább a gyomortartalom a bél első szakaszába, a patkóbélbe.

Az étel felszívódása

A patkóbélbe többféle emésztést segítő anyag kerül: az epehólyagból az epe, a hasnyálmirigyből emésztőenzimek és lúgos hatású anyagok a gyomorsav közömbösítésére. Ezek összekeverednek a már a gyomorsawal és enzimekkel „előkezelt” táplálékrészekkel.

Az emésztés a vékonybélben tovább zajlik, aminek azonban fő funkciója a felszívódás, vagyis falán keresztül szívódik fel a táplálék molekuláinak mintegy 80%-a.

A bélfalon apró, ujjszerű képződmények, ún. bélbolyhok vannak, amelyek megnövelik a táplálék molekuláinak a véráramba való felszívódására szolgáló felületet.

1810
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]