8 leggyakoribb téma

Amit tudni érdemes a diszpepsziák csoportosításáról

1663
HOZZÁSZÓLÁS:

Mivel igen gyakori betegségről, illetve tünetről van szó, és nem mindegyik diszpepsziás beteg tünete rendeződik valamely adott kezelés hatására, érthető, ha az elmúlt évtizedben az orvosok igyekeztek a panaszok értékelése alapján a diszpepsziákon belül alcsoportokat megkülönböztetni. Tették ezt annak érdekében, hogy a diagnózist határozottabban, kevesebb eszközös vizsgálattal, (vagyis a betegek részére kevesebb kellemetlenséggel, másrészt kevesebb költséggel) tudják megállapítani, és a kezelést célzottabban tudják megindítani.

A diszpepszia hátterében megbújhat a fekélybetegség, de lehetséges sav, illetve epe nyelőcsőbe történő visszaáramlása (reflux betegség), de előfordulhat a gyomor rosszindulatú daganata, amely tovább bontható sejtes eredete szerint.

Vannak orvosok, akik ma is alkalmazzák a panaszok szerinti megkülönböztetést, és gyakran sikerül is ennek alapján azonnal megfelelő kezelést előírni az adott betegségre.

A diszpepszia 4 csoportja

1. Reflux-szerű diszpepszia, vagyis olyan panaszok, amelyek savnak a nyelőcsőbe történő visszaáramlására emlékeztető tünetekre jellemzők. Ilyen tünetek a gyomorégés, a nyelőcsőben mutatkozó égő érzés, amely étkezést követően kb. egy órával mutatkozik, az égő érzést a teljesen vízszintesen fekvő helyzet elősegítette, a sav visszaáramlást savas felböfögés is jelezte, sőt a szájba is feljutott olyan erős sav, amelytől a beteg fogai elvástak.

2. Fekélybetegség-szerű diszpepszia, vagyis olyan panaszok megjelenése, amelyek gyomor- vagy nyombélfekély megléte esetén jönnek elő. Ez esetben is előfordulhatnak a refluxra emlékeztető panaszok, de ezen kívül hangsúlyozottan a következő jellemző: a has felső, középső, vagy jobb oldali területén körülirtán mutatkozó fájdalom- és nyomásérzékenység, a fájdalom inkább éhgyomorra jelentkezik, és étkezéssel szűnik.

Az antacid-porok vagy tabletták a fájdalmat ugyancsak csökkentik. A fájdalom gyakran hajnalban jelentkezik, ezzel ébred a beteg. A panaszok néhány hónapig tartanak, majd spontán szűnnek, de később ismét kiújulnak.

3. A gyomorizomzat fokozott működése (diszmotilitás) okozta diszpepsziák. A gyomorizomzat (de a nyelőcső és a felső vékonybél is) túlságosan érzékeny, hevesen reagál minden ingerre. Előfordulhat akkor, ha a bél alsó szakaszán idült kóros eltérés mutatható ki (pl. a gyulladásos bélbetegség valamelyike). De a legtöbbször nincsen semmilyen kimutatható távolabbi oka.

A beteg igen hamar teltnek érzi a gyomrát (az izgalomban lévő izomzat ráfeszül a lenyelt táplálékra). Egy étkezés alatt keveset tud fogyasztani. Teltségérzete sokáig fennmarad, gyakori az émelygés és hányinger, sőt ez hányáshoz is vezethet. Szemben a fekélybetegséggel, amelyben az étkezés mérsékli a fájdalmat és általában a panaszokat, ez esetben az étkezés azonnal kiváltja azokat. A panaszok előfordulhatnak az alsó bélszakaszon megnyilvánuló ingerlékeny bél eredetű tünetcsoporttal (irritábilis bél szindrómával), amely hasmenéssel, illetve szorulásos, göbös székletprodukcióval társul a görcsös hasi fájdalmak mellett.

4. A fentiektől különböző, a nem specifikálható diszpepszia, amelyben nincsen savi felböfögés, gyomorégés, fekélyfájdalom, étkezés után mérséklődő, vagy étkezés után fokozódó panasz, hanem a panaszok mindezektől függetlenül állandósulnak, és savkötő szerekkel nem befolyásolhatók.

A fenti osztályozást ma a szakemberek többsége nem tekinti gyakorlatilag értékelhetőnek, mivel ezek a tünetek és formák egymás között átfedésben vannak, és tulajdonképpen sem a további kivizsgálásra, sem pedig a kezelésre nem nyújtanak megfelelő támpontot.

1663
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]