8 leggyakoribb téma

A székrekedés kezelése roppant összetett és hosszas folyamat

1933
HOZZÁSZÓLÁS:

A székrekedés kezelési lehetőségei felölelik az életmód-változtatást, a megfelelő étrendi tanácsokat, a beteg pszichés támogatását, a lelki egyensúly megteremtését, a kiváltó tényezők, betegségek kiküszöbölését és végül a gyógyszerek rendelését.belfajdalom-belek-belgyulladas-3

Türelem és kitartás kell

Csupán csak gyógyszerekkel igen kevés eredményt tudnak  felmutatni. Valamennyi felsorolt kezelési módozatot figyelembe kell venni és megfelelően alkalmazni kell, ha tartós eredményt kívánunk elérni. A beteg figyelmét fel kell hívni arra, hogy ha ez a betegség régóta gyötri, idült, krónikus betegségről van szó, amely évek, évtizedek alatt keletkezett és oly mélyen rögzült, hogy megszüntetése nem megy varázsszóra. Türelmetlenség csak csalódást fog kiváltani.

Nincs olyan kezelési módozat, amely rögtön beválna, azonnal megváltoztatná a régóta kialakult rossz székelési szokásokat. Nem lehet a bél baktériumflóráját egyik pillanatról a másikra átalakítani, nem lehet a székelésért felelős receptorokat áthangolni napok alatt, hogy érzékenységüket változtassák meg.

A beteg részéről azonban jóval több kell mint türelem és kitartás. Aktivitás is kell. Változtasson életmódján, végezzen megfelelő testmozgást, és megfelelő hasizmokat erősítő gyakorlatokat, végezzen légzőgyakorlatokat, alakítsa ki a toaletten ülés rendszeres, mindig azonos időben történő feltételes reflexét. Határozza el, hogy komoly időt szentel a megfelelő fiziológiás folyamat helyreállítására és fontosnak tartja egészségének ezen részével való gondos törődést..

Bár a széklet víztartalmának szabályozása valóban igen fontos, de nem mindig mutatkozik járható útnak. Maga a vízfogyasztás nem jelenti automatikusan a széklet víztartalmának a növekedését. Persze a tartós szomjazás, a dehydratio biztosan obstipatióhoz vezet. Ezzel szemben a folyadékfelvétel még akkor sem feltétlenül javít a széklet víztartalmán, ha ozmotikusán aktív szulfátsókat adnak vele együtt.

Impaktált széklet az ampullában nagyon nehezen távolítható így el, hiszen a besült masszához nem fér hozzá a folyadék, sem a sók. Ha ballasztanyagot adnak, vagyis rostban feldúsítják a beteg étrendjét, akkor vízkötő szerves anyagot juttatnak be. Csakhogy vannak olyan statisztikai-epidemiológiai adatok, amelyek szerint a székletürítő és az obstipálók rostfogyasztása között nincsen kimutatható különbség.

Azt is vizsgálták, hogy milyen feltételek között lehetséges a colon baktériumflóráját átalakítani, a Bifidust előtérbe állítani. A baktériumflóra megváltozása igen hosszú heteket vesz igénybe és nemcsak a tápláléktól függ, vagyis attól amit elfogyasztunk, hanem inkább attól, hogy ebből mi ér le a colonba. Ha valamilyen pancreasenzim aktivitása nem tökéletes, akkor valamely tápanyag emésztése nem teljes, így a baktériumok valamihez hozzájutnak, amit a táplálékkal nem tudunk igazán jól befolyásolni, ha a sok gyomorsavtermelés következtében a proximalis vékonybélszakaszon a pH nem egészen optimális valamely tápanyag felszívódásához, akkor abból már bakteriális táplálék lehet a colonban.

Ha olyan ételt fogyasztunk, amely csersavat, fitátot bővebben tartalmaz, akkor az ezek által megkötött tápanyag a colonban a baktériumokat juttatja táplálékhoz. Tehát a táplálkozás megváltoztatásával elősegíthetjük a számunkra kedvezőbb baktériumflóra kialakulását, de ez nem olyan egyszerű és biztos. Ezért aztán érthető, hogy egy tényező megváltoztatásával nem lehet teljes sikerre számítanunk.

1933
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]