8 leggyakoribb téma

A székrekedés diagnózisának 4 kritériuma

1949
HOZZÁSZÓLÁS:

Négy kritérium egyidejű megléte szükséges a székrekedés (obstipatio) diagnózisának kimondásához:

  1. ritka székletürítés,canstockphoto11297334
  2. kemény széklet ürítése,
  3. erőlködéssel járó székletürítés,
  4. nem teljes kiürülés érzése.

1. A fentiek csupán akkor nyernek értelmezést, ha pontosan meghatározzuk, hogy mit értünk a normál székürítés alatt, napi háromszori székürítésnél nem gyakoribb és heti háromszorinál nem ritkább. Ugyanakkor napi háromszori híg széklet ürítése már hasmenésnek számít. így tehát napi háromszori formáit széklet ürítése még elfogadható. Ha minden másodnap történik csak székürítés és az nem jelent erőlködéssel járó kemény székletet, valamint nem kíséri az a székrekedés betegekre jellemző panasz – hogy a kiürülés sohasem teljes -, akkor ez még a normál székletürítés kategóriájába esik.

2. A széklet konzisztenciáját, állagát nagyrészt a benne foglalt víz mennyisége határozza meg. Ezen túl alakítja még az esetleges zsírtartalom, “habosság” (gáztartalom) és a kóros elemek, amelyek a vér, a genny és fokozott mértékű jelenlét esetén a nyák is.
Normál konzisztenciájú széklet mintegy 70-80% vizet tartalmaz. 85% felett már pépes állagúról beszélhetünk, míg 90% felett a széklet vizessé válik.
Az obstipatiós kemény széklet víztartalma 60%-ra csökken. 60% alatt már töredezett, bogyós széklettel találkozunk. A kemény széklet nem formálódik, ez a nagyfokú vízfelszívódás következtében igen nehezen mozdítható, hiszen plaszticitása megszűnt – szilárd, megkövesedett, mozdíthatatlan tömegként viselkedik.

3. Amennyiben a széklet eltávolítása a hasprés ismételt és nagy erőfeszítéssel járó működtetésével sikerül, az oly mértékben igénybe veszi a beteg egész szervezetét, hogy az erőlködés hatására még vérnyomása is megemelkedhet. A székletnek, vagy az abból leváló résznek ‘anuson’ át történő kijuttatása kisebb-nagyobb sérüléseket is okozhat, fájdalommal járhat, a beteg testi kimerültségről is panaszkodhat.

4. A székrekedés beteg az erőltetéssel járó ürítési művelet kapcsán legtöbbször úgy érzi, hogy nem volt képes megszabadulni a széklettől. –> Többnyire azért, mert valóban nem történt meg a teljes kiürülés, mivel a haspréssel történő erőfeszítés a beteget kimerítette, és a maradék széklet kiürülésére már nem maradt energia.

1949
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]