8 leggyakoribb téma

Hogyan megy végbe a székelés folyamata?

2024
HOZZÁSZÓLÁS:

A megrágott és lenyelt táplálék a gyomorba kerül, ahol konzisztenciájától függően jut tovább időben szétválasztva a vékonybélbe. A folyékony rész – ha nem túlzottan hyperozmotikus vagy nem túlságosan savanyú vegyhatású -, szinte azonnal átjut a pyloruson és mintegy 90 perc múlva eléri a coecumot.gyomor-belek-maj-gyomorgyulladas-belgyulladas-belfekely-2

A táplálék útja

A megrágott szilárd táplálék apró adagokban ürül a pyloruson át, de 120-150 perc után elhagyja a gyomrot és a vékonybélbe kerül. Míg az orocoecalis tranzitidő folyadék esetén 90 perc körüli, addig szolid táplálék esetén 240-360 percet teszi ki. Tehát étkezés után 4-6 óra múlva ér le a táplálék a coecumba.

Ekkor már áthaladt a mintegy 8 méter hosszúságú vékonybeleken és lumenében az emésztőnedvek enzimjei elvégezték feladatukat, a bélnyálkahártya felszívó sejtjein át a táplálék elemi építőkövei felszívódtak és a colonba a fel nem szívódott (mert meg nem emésztődött) ballasztanyagok és az emésztőnedvekkel kijutott nagy mennyiségű víz került.

Mintegy 8 liter víz visszaszívásáról kell az 1,5-2 méter hosszúságú vastagbélnek gondoskodnia. A coecumba került chymus – szemben a vékonybél perisztaltikus mozgásával – a ritkán kiváltódó, de nagy tömegű béltartalmat előrehajtó perisztaltikaszerű bélkontrakcióval jut az ascendensbe, transversumba és a descendensbe.

Ezen előrehaladást a segmentáiis colonkontrakciók és az antiperisztaitikus, retrográd irányuló kontrakciók lassítják. Ily módon a colonban időzés mintegy 18 órát, de máskor 2-3 napot is igénybe vesz.

A sigmába jutott béltartalom már széklet konzisztenciájúvá sűrűsödve időz, amíg aztán valamilyen feltételes, vagy feltétlen reflex hatására a rectum kitágult ampullájába jut egy perisztaltikus hullámmal. A szabályozó ingerekhez tartozik a reggeli elfogyasztása, vagy feketekávé ivása, vagy dohányosokon az első reggeli cigaretta elszívása.

Ezért van az, hogy a széklet ampullába jutását szabályozó – főleg feltételes – reflexek kiiktatása székrekedéshez vezet. Ilyenek a dohányzásról történő leszokás, a reggeli elhagyása rosszul tervezett fogyókúra címén, az életmód bármilyen változtatása.

Az ampullába lekerült faeces feszíti a falat és az ott lévő receptorok az agyba jelzést küldenek. A tudatban ekkor jelentkezik a székelés ingere. A belső sphinchter megnyílik és kevés széklet az anuscsatornába jut. Ugyanekkor a külső harántcsíkolt sphincter kontrakciója megakadályozza azt, hogy az ampulla tartalma kiürüljön.

Az anorectalis csatorna nyálkahártyája tele van idegvégződéssel, amelyek olyan érzékenyek, hogy pontosan képesek megkülönböztetni azt, mi akarja a bélcsatornát elhagyni: szolid széklet, folyadék vagy gáz. Ekkor az illető tudatosan képes az elkövetkezendőket szabályozni, ha szociálisan kellemetlen helyzetbe kerülne, zárva tartja a sphincterét.

Ha lehetőséget lát, szellenthet és végül ha toalett is van a közelben, akkor elvégezheti a székelést. Ha elnyomja, akkor az ampulla kitágul és adaptálódik a tartalomhoz, így a defekálási késztetés elmúlik, a receptorok érzékenysége csökken. Ha a reflex elnyomásának szüksége gyakran fennáll és hosszú időn át tart, a receptorok érzékenysége oly mértékben elnyomódhat, hogy csak az ampulla túltelítődésekor váltódik ki a defekálási reflex, a székelési késztetés.

Ha a székelési késztetés idején maga a székürítés nem ütközik akadályba, a toalett a rendelkezésre áll, akkor a belső simaizom sphincter relaxái, a rectoanaiis derékszögű megtöretés kiegyenesedik, majd a külső sphincter akaratlagos, harántcsíkolt izma ellazul. A toaletten guggoló vagy ülő pozícióban mindez reflexesen könnyebben megy. Besegít a műveletbe a hasűri nyomás fokozódása, a glottiszár, a tüdők telve levegővel, a rekeszizom lefelé nyomul, a Valsalva-manőver a hasprést működteti, az intrarectaiis nyomás elérheti a 100-200 Hgmm-t.

A széklet ekkor kicsúszik az anuson át. ilyenkor még egy végső tömegperisztaltika az esetleg a sigmában lévő formált székletet az ampullába sodorja és ennek kicsúszásával befejeződik a székelés aktusa.

2024
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]