8 leggyakoribb téma

Amit tudnia kell a gyulladásos bélbetegségek szövődményeiről

2758
HOZZÁSZÓLÁS:

Több mint száz különféle megbetegedést tartanak számon a gyulladásos bélbetegségek lehetséges szövődményeként.gyomor-belek-maj-gyomorgyulladas-belgyulladas-belfekely

Ízületi gyulladás

Felnőtteknél az ízületi gyulladás a leggyakoribb, amely a betegek körülbelül egynegyedénél jelentkezik.

Két jellegzetes típust írnak le, a gyakoribb közülük a térdet, a bokát és a csípőt érintő perifériás ízületi gyulladás (arthritis).

Ízületi gyulladás gyakrabban fordul elő azoknál, akiknél a vastagbél érintett. A tünetek súlyossága általában arányos a betegség aktivitásával.

Kevésbé gyakori a gerinc ízületi gyulladása, melynek tünetei a deréktáji fájdalom és a mozgás végleges korlátozódásával járó merevség. Ez a szövődmény túlnyomóan férfiaknál lép fel, és szinte megkülönböztethetetlen a tipikus gerincmerevséget okozó spondylitis ankylopoeticától (a gerinccsigolyák reumatikus ízületi gyulladásától).

Ráadásul több évvel megelőzheti a bélpanaszok megjelenését. Valószínűleg egyazon tényező áll a spondylitis és a bélgyulladás kialakulásának hátterében is.

Bőrproblémák

Gyakoriak a bőrbetegségek is, melyek a betegeknek körülbelül 15%-át érintik. A bőrproblémák meglehetősen súlyosak lehetnek, előfordulhatnak üszkösödések és/vagy fájdalmas vörös kinövések (pl. erythema nodosum vagy pyoderma gangrenosum) is, de többnyire inkább csak kellemetlenek, mint az afta.

Valójában a bélgyulladásos betegek körülbelül 10%-nál ez utóbbi jelenik meg ismétlődően.

Májproblémák

A betegek 3-7%-nál jelentkeznek súlyos májbetegségek (pl. szklerotizáló epevezeték-gyulladás, krónikus aktív májgyulladás, máj zsugorodás, stb.).

Májenzim rendellenességek esetén szilimarint kell szedni, amely a máriatövisből (Sylibum marianum) kivont flavonoidokat tartalmaz. A szer jelentős védelmet nyújt a májkárosodásokkal szemben, és egyben erősíti a méregtelenítő folyamatokat is. Szilimarin termékek kaphatók a szaküzletekben. A szokásos adag naponta háromszor 70-210 mg.

A gyakori szövődmények közé tartoznak még a véredények gyulladásai, az ujjak vagy a lábujjak elégtelen vérellátása, a szemgyulladások (episcleritis, iritis, uveitis), vesekő, epekő, gyermekeknél pedig a növekedés, gyarapodás és az érés elmaradása.

2758
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]