8 leggyakoribb téma

Melyek lehetnek a diszpepsziában mutatkozó, komolyabb veszélyt jelző tünetek?

2646
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alább ismertetendő tünetek azért fontosak, mert valóban arra utalnak, hogy van bizonyos valószínűsége annak, hogy háttérbetegségként olyan súlyosabb szervi elváltozás lehetséges, amelynek kivizsgálása nem tűr halasztást (fekély, daganat, nagy mértékű reflux), illetve maga a panasz, a tünet oly mértékben súlyos, hogy azonnali beavatkozás szükségességét veti fel (vérzés, állandó hányás, sárgaság).gyomor-fajdalom-belgyulladas-gyomorfajas

Milyen figyelmeztető tünetekre ügyeljünk?

Az alábbiak tehát a veszélyt jelző, fenyegetést keltő tünetek, jelek, állapotok:

  • 45 év feletti életkorban kezdődő panaszok. Ilyen korban általában már nem kezdődik fekélybetegség, ezért időseknél inkább felmerül a daganat előfordulásának lehetősége, mint a fiataloknál. Fiataloknál viszont a daganat előfordulása ritka, ugyanakkor minden egyéb nem rosszindulatú betegség előfordulási lehetősége gyakori, tehát általában a szokványos diszpepsziás tünetek fellépte náluk nem ad okot aggodalomra.
  • Fogyás. Ez ugyan előfordulhat minden gyomorra lokalizálódó betegségben, hiszen ilyenkor az étvágy szükségszerűen romlik, de ha a fogyás nagy mértékű, akkor ismét csak daganatra lehet gyanakodni. Mindenféle daganat termel olyan anyagot (kahektin). amely anyagcsere-fokozó hatást fejt ki és fogyást idéz elő, de maga a daganat növekedése igen sok energiát használ fel, és ez is fogyáshoz, vezet.
  • Feltűnő sápadtság, vérszegénység, esetleg vérhányással, vagy a székletben megjelenő vérürítéssel. Ennek mindig szervi eltérés az oka, ritkábban súlyosabb vérzéssel járó gyulladás, gyakrabban vérző fekély, esetleg kifekélyesedett daganat. De oka lehet olyan gyomordaganat is, amely igen gyorsan csontvelői áttéteket képezve megakadályozza a vérképzést (ami a csontvelőben zajlik).
  • Nyelőcsőbetegségre utaló panaszok. Ezek lehetnek pl.: nyelési nehézség, csak a folyadék, folyékony ételek mennek le könnyebben, a beteg panasza a szilárdabb étel megakadásával függ össze, és lehet a nyeléssel kapcsolatos, a nyelőcsőben, vagy a mellkasban jelentkező fájdalom. Valaha lúg lenyelésével elkövetett öngyilkossági kísérlet okozta súlyos, késői nyelőcsőszűkület lehetett az ilyen panaszok oka. Ma inkább másféle nyelőcsőbetegség a gyakori. De előfordulhat sav, illetve epe nyelőcsőbe történő visszaáramlása (reflux betegség), előfordulhat a gyomor bejárati részén lévő rosszindulatú daganat, amely tovább osztályozható sejtes eredete szerint. De előfordulhat – és éppen a reflux esetekben lehet ezzel gyakrabban találkozni – a nyelőcső alsó szakaszán megjelenő rosszindulatú daganat, a nyelőcső kiboltosulása (divertikulum), a rekeszizom azon nyílásának, amelyen át a nyelőcső a mellüregből a hasüregbe jut kitágulása, és ennek következtében a gyomor egy részének mellüregbe felcsúszása (hiatusz hernia). Ritkán a nyelőcső beidegzésének olyan zavara, amely nem teszi lehetővé az alsó záróizomnak elernyedését, amikor táplálék halad át rajta a gyomorba (ahalázia).
  • Tartósan fennálló hányás. Ez arra utalhat, hogy valahol, legtöbb esetben a gyomorkimenet (pilorusz) magasságában szűkület alakult ki, a gyomorból a benne lévő táplálék és gyomorsav képtelen a rendes útján a vékonybél irányába haladni, a gyomortartalomtól a szervezet ilyenkor csak hányással tud megszabadulni. Régebben, amikor a fekélybetegség kezelésére még nem voltak megfelelő gyógyszereink, ez a jelenség a gyomorkimenet környékén kialakult, majd a hegesen gyógyult fekélynek volt a következménye, és csak műtéttel lehetett a betegen segíteni. Emiatt régebben a fekélybetegségben szenvedők 2/3-3/4 része operáción esett át.
  • Tapintható hasi daganat. Ez legtöbbször a gyomorból indul ki, de lehetséges az is, hogy májdaganatot tapintunk a has közepe táján. A tapinthatóság már meglehetősen nagy daganat jelenlétét feltételezi, de ugyanakkor nem biztos, hogy a beteg állapota a daganat műtéti eltávolításával nem rendezhető. Hiszen a nagy, tapintható daganat éppen annak lehet a jele, hogy helyileg nő, de áttéteket még nem képez. Sajnos a legtöbb daganat nem is képes helyileg nagyra nőni, eléggé korai szakában az áttétek elpusztítják a beteget.
  • A sárgaság, viszketés valamilyen májbetegség jelenlétét jelezheti. A panaszokat ilyenkor nem a gyomor betegsége, hanem májbetegség, epeúti elzáródást okozó gyulladás, kő vagy hegesedés váltja ki, a diagnózis megállapítása azért is fontos, mivel teljesen más kezelést igényel, mintha a gyomor lenne beteg.
  • Régebben kimutatott fekélybetegség. Ez esetben jogos az a feltételezés, hogy most is a fekélybetegség újult ki és ezt kell igazolni, valamint sikeresen kezelni. Itt megjegyzendő, hogy a fekélybetegség gyógyítására ma alkalmazott lehetőségek között igen fontos a gyomorban megtelepedett Helicobacter pylori nevű baktérium kipusztítása, vagyis először is ki kell mutatni, hogy a gyomorban jelen van-e ez a kórokozó. Az esetleges további kezelés már a gyomorsav termelésének csökkentését, illetve a keletkezett sav semlegesítését jelenti, mely eljárások a diszpepsziás panaszokon is szoktak segíteni.
  • A beteg rendszeresen gyulladáscsökkentő szerrel él. Bár már a legújabb COX-2 gátló szerek kevésbé bántják a gyomrot, de még ezeknek is van bizonyos COX-1 gátló hatásuk, a régebbi gyulladáscsökkentőknek pedig a nyelőcsövet és gyomrot károsító hatásuk igen kifejezett.
2646
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]