8 leggyakoribb téma

Ismerje meg a gyomor, a belek és a lélek kölcsönhatását

1882
HOZZÁSZÓLÁS:

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor valami próbatétel előtt állunk: fokozódik a testi feszültség, idegesek és nyugtalanok vagyunk. A gyomor és a belek túl aktívan dolgoznak. gyomor1

A lehetséges tünetek palettája igen széles: a gyomor émelygéssel, gyomorégéssel vagy hányingerrel emelkedik szólásra, míg a bél zajokkal, görcsökkel és hasmenéssel hívja fel magára a figyelmet.

Ezek a reakciók teljesen normálisak, még akkor is, ha az adott szituációban kellemetlennek tűnnek. Akkor válnak problémássá, ha akár enyhébb formában is, de tartóssá válnak, és ezzel együtt nincsenek felismerhető szervi okai. Ha ez az eset áll fenn, akkor beszélünk funkcionális zavarról.

A depressziós hajlam még külön terheli az érintetteket.

A betegek lélektani jellemzői

Egészen az utóbbi évekig a klinikai gyakorlatban kizárólag csak pszichológiai okokat tettek felelőssé a funkcionális gyomor-bélpanaszok kialakulásáért. Az érzékenybél-szindrómát pszichoszomatikus zavarnak tekintették, tehát egy olyan megbetegedésnek, mely tartós lelki konfliktus miatt alakul ki.

Habár ez a szemléletmód ma már elavultnak számít, a lelki zavarok ténylegesen szerepet játszanak a bélérzékenység kialakulásában – még akkor is, ha csak alárendeltet. Az olyan személyiségjegyek, mint például a szorongás vagy a depressziós hajlam, gyakran megfigyelhetők a bélérzékenységben szenvedő pácienseknél.

Mivel ezek a jelenségek más testi (szomatikus) vagy funkcionális zavaroknál is jelentkezhetnek, mostanában inkább abból indulnak ki, hogy ezek inkább következményei, semmint okozói az érzékenybél-szindrómának. Az érintettek egy részénél még be is bizonyítható, hogy a lelki problémák szervműködési zavarokra vezethetők vissza, és azok súlyosbodása esetén még fokozódnak is.

A pszichoterápia nem gyógyszer mindenre

Még ha a szervi okok ki is zárhatók, akkor sem elegendő, hogy lelki jelenségeket tekintsünk a betegség kiváltó okának. Ebből kiindulva a pszichológiai kezelésnek csak akkor van értelme, ha ténylegesen pszichés zavar vagy megbetegedés áll fenn.

A pszichoterápia nem gyógyszer mindenre – funkcionális panaszok esetén sem!

1882
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]