8 leggyakoribb téma

Milyen bajt jelezhet a hasfájás?

2992
HOZZÁSZÓLÁS:

A hasfájás – a legjobbindulatútól a legsúlyosabbig – nagyon különböző okoknak tulajdonítható gyakori tünet.

haspuffadas-gorcsok-gyomor-fajdalom-belek-2

A hasfájás a bélcsatornából származhat (gyomor, bél, vastagbél), de a májtól vagy epevezetékektől, hasnyálmirigytől, léptől, veséktől és húgyutaktól, idegektől vagy hasi erektől is.

A fájdalom jellegét, előfordulásának körülményeit és az esetleges kapcsolódó tüneteket fontos pontosítani az orvoshívás sürgősségének a megítéléséhez és a diagnózis felállításának elősegítéséhez. A hasfájás néha a következő sajátos körülmények között merül fel:

– egy sérülés során vagy hasi sérülés miatt;

– szájon át előforduló, emésztőszervi vérzés során vagy a székletben lévő vér esetén.

Csecsemők és kisgyerek a fájdalmat gyakran sírással, nyugtalansággal vagy az étel visszautasításával fejezik ki. Bármilyen jellegű hasfájásnál ne kíséreljünk meg sajátmagunk diagnózist felállítani.

Mit kell tenni?

Hirtelen, heves fájdalom esetén hívjuk azonnal az orvost. Az orvosra várva jobb semmit se itatni a beteggel.

Ha a hasfájást, még ha nem is túl intenzív, ismétlődő hányás vagy a bélgázok és ürülék leállása, mérsékelt láz kíséri, késedelem nélkül hívjuk az orvost, mert sürgős sebészi beavatkozásra lehet szükség.

Ha a fájdalom izolált, de két óránál tovább tart, ne mondjuk azt, hogy „ez el fog múlni”; hívjuk az orvost. A beteg fájdalmának enyhítése végett, felmelegíthetjük a hasát egy ruhába burkolt, mérsékelten meleg vizes palackkal.

Diagnózis és orvosi kezelés

Az orvos gondosan kikérdezi a beteget a fájdalom elhelyezkedéséről és típusáról, valamint az esetlegesen kapcsolódó tünetekről.

Az orvos általános vizsgálatot végez és megvizsgálja a hasat, hogy pontosan megtaláljon egy fájó pontot, felfúvódást, „védekezési pontot” (a hashártyagyulladást jelentő izomfal ellenhatást kiváltó összehúzódása); esetleg megtapintja a végbélnyílást vagy a hüvelynyílást. Hasi röntgenre, vérvételre, ultrahangos vizsgálatra van szükség a diagnózis felállításához és a kezelés eldöntéséhez.

A hastól jobbra és lenn érzett fájdalom vakbélgyulladást tételez fel, főként, ha enyhe láz, „lokális védekezés” és a fehérvérsejtek számának növekedése kapcsolódik hozzá; ebben az esetben a beteget késedelem nélkül meg kell operálni.

A „tőrszúrásszerű” fájdalom a gyomor vagy a vastagbél perforációját, az egész has izom-összehúzódásával járó hashártyagyulladást, heveny hasnyálmirigy-gyulladást – a hátba kisugárzó fájdalommal, hányással és a bélgázok leállásával – tételezi fel, melyek gyakran sürgős műtétet tesznek szükségessé.

De szó lehet a néha hasmenéssel és diffúz felfúvódással kísért, heveny bél-vagy vastagbélgyulladásról is. A gyomorüreg fájdalmát okozhatja gyomor vagy nyomhélfekély, gyomorhurut vagy hézagos sérv. Gyakran van szükség gyomor fibroszkópiára (a gyomorba bevezetett rugalmas cső). A fájdalom származhat hepatitisztől vagy koszorúérbetegnél szívinfarktustól, ami kétségtelenül elektrokardiogramos vizsgálatot tesz szükségessé.

A jobb oldali bordák alatti fájdalom, amely a váll felé megy fel, epekólika (az epevezetékeken vándorló kő) származhat. Az orvos a nagyon kegyetlen fájdalmat fájdalomcsillapítóval enyhíti, és gyakran egy morfiumszármazékkal. A fájdalmat okozhatja az epehólyag gyulladása vagy fertőzése (heveny epehólyag-gyulladás), hepatitisz, májtályog vagy egy heveny vastagbélgyulladás.

Egy mélyen lévő fájdalom, amely az ágyék felé megy le, égető vizeléssel, nagyon heves vesegörcsöt jelenthet (a vesekövek a húgyutakon vándorolnak). Az orvos szintén morfiumszármazékkai és görcsoldóval enyhíti a fájdalmat.

Kitörésenként továbbfejlődő fájdalmak, hasmenéssel és felfúvódással, bélgyulladást jelentenek (Crohn-hetegség) vagy vastagbélgyulladást (nagy szorongással járó görcsös vastagbélgyulladás, görcsös kiöblösödés gyulladás, parazitás vagy amőbás stb. vastagbélgyulladás).

A székletvizsgálat, a kolonoszkópia (rugalmas cső bevezetése a végbélnyíláson keresztül a vastagbélbe), lehetővé teszi diagnózis felállítását, és néha vastagbélrák megállapítását.

Ha mindezeket az okokat kizártuk, egy lázzal, émelygéssel kísért hasfájást gyakran mikrobás vagy vírusos (bélinfluenza) fertőzés idézi elő; láz hiányában gyomorrontásról  lehet szó vagy ételmérgezésről. Végül, néha a fájdalmak pszichikai eredetűek egy neurotikus, deprimált vagy hipochondriás egyénnél.

Sürgős hasfájási esetek gyerekeknél

Csecsemőnél, mindig fel kell tételezni egy bélbetüremkedést vagy más sebészeti sürgősségi esetet. De a hasfájás gyakran az emésztés mikrobás vagy vírusos fertőzését jelenti.

Nagyobb gyereknél, a vakbélgyulladásra kell gyanakodni. De gyakran banális gyomor-bélhurut fordul elő.

2992
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]